0 kommentarer

Andre steder, andre drømme af Daniyal Mueenuddin

af d. 2. februar 2014
Info
 
Forlag
Sideantal

272

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7955-975-2

Originaltitel

In Other Rooms, Other Wonders

 

De otte indbyrdes noveller i “Andre steder, andre drømme”, tager læseren med på en smuk rejse rundt i Pakistan. Vi kommer tæt på mennesker med vidt forskellige livsvilkår lige fra fattige tjenestefolk som knapt nok ejer salt til et æg til societykvinden som jævnligt tager til Paris, Barcelona eller New York på shoppetur.

Skæbner, liv, og tilfældigheder sammenvæves på eleganteste vis igennem de bjergtagende fortællinger, som fortæller om et – i hvert fald for undertegnede – hidtil ukendt Pakistan. Et Pakistan som har SÅ meget mere at byde på end det støvede, triste, korrupte og fattige land, som det oftest fremstilles i medierne.

De fleste af noveller omhandler kvinder. – Historiens omdrejningspunkt er typisk, hvordan kvinderne udnytter eller selv bliver udnyttet af mænd med magt, position eller penge. Historierne spænder lige fra den fattige unge kvinde som indleder et forhold til en gammel tjener, for dermed at styrke sin egen position i tjenerstaben, til kvinden der indleder et forhold til en gammel, rig og meget magtfuld mand.

Hvem udnytter hvem, er hele tiden det underliggende spørgsmål, man som læser må stille sig selv? Er det de gamle herrer, der udnytter unge fattige og selvudslettende kvinder seksuelt, eller er det de unge beregnende kvinder, der med fuldt overlæg udnytter en mand i forsøget på at skabe bedre livsvilkår for sig selv?

Daniyal Mueenuddins bog, som var shortlistet til Pulitzer Prisen i 2009, er helt klart værd at læse. Ikke mindst fordi den giver et fantastisk indblik i en fremmed kultur. En kultur hvor det er de rige, der har magten, og hvor hver person har sin plads i hierarkiet.

Bogen er bygget op af otte selvstændige noveller. Desværre er det ikke alle fortællingerne der er lige interessante, hvilket er synd. Specielt de første og de sidste historier, var rigtig spændende og meget fængende, mens flere af de midterste – herunder novellen som har lagt titel til bogen, – var langtrukne og bød ikke på den samme velskrevne og fængslende handling som resten.

På trods af dette blev jeg meget imponeret af Daniyal Mueenuddins fortællerstil. Det var spændende for en gangs skyld at læse en historie som foregår i Østen, hvor indbyggerne selvsagt har helt andre drømme og forventninger til livet, end os her i Vesten.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter