0 kommentarer

Præsten af Hanne Ørstavik

af d. 13. oktober 2005
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

234

Udgivet

2005

ISBN

87-11-17089-1

Originaltitel

Presten

Udgave

1.udgave

 

“Præsten” oser af en gammel nordisk tradition for litteratur med tyngde. Folk dør, mens hovedpersonen stirrer ud af vinduet og taler med sig selv om, hvordan man hjælper andre. Emnerne er tunge, stedet er Nordnorge, om vinteren selvfølgelig, og hovedpersonen er præst. Nu har de fleste betakket sig. Ingen kop kaffe er stor eller varm nok til præster i et Nordnorsk vintermørke. Men gør det alligevel, læs “Præsten”. Sproget lyser op med en glæde ved at blive brugt, og det er næsten, som om bogen har en egen vilje til at trænge igennem og blive læst. Det er en modig, insisterende og vedkommende roman, der handler om afstand. Blandt andet mellem det man ønsker, og det man får.

Liv er hjælpepræst i Nordnorge. Hun er flyttet dertil fra Tyskland efter venindens selvmord. Liv lever næsten udelukkende i hovedet. Hun tænker på ords betydning og kraft i overført og bogstavelig forstand. Hun tænker på sit virke. At være der for andre, at hjælpe og læge, men der er utrolig langt fra tanke til hænder, og det tænker hun selvfølgelig også på.

Præsten er i gang med en afhandling om et samisk oprør mod det norske overherredømme i 1852. Klippene tilbage til oprøret er kraftfulde og handlingsmættede, og det balancerer rigtig godt med det stillestående og passive tankeliv, hun selv fører. Kernen i oprøret er Biblen, som samerne har fået adgang til. I Biblen kan de læse, at alle er lige for Gud. Da de forelægger sagen for den norske præst, har denne imidlertid et andet syn på, om samer og nordmænd er lige for Gud, og så flyder harmen over.

Historiens nedvurderede samer gør oprør mod at være andenrangs, mod at stå udenfor, og det går ud over præsten, som personificerer overmagten. I nutiden spejles dette sammenstød i Liv. I sit fag behandles hun som outsider af de mandlige kollegaer, men som præst har hun magt over Ordet. Mens Liv grubler, bliver hendes omgivelser mere og mere påtrængende og kræver, at hun handler.

Romanens temaer og forløb er veltænkte og – tilrettelagte og går op i en højere enhed, som man kun kan applaudere. Det er et forførende godt underbygget og solidt plot, som gør genren ære.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter