0 kommentarer

Barndommens Gade af Tove Ditlevsen

af d. 15. november 2021
Info
 
Sideantal

306

Udgivet

2018

ISBN

9788702272567

Originaltitel

Barndommens Gade

Udgave

8.

 

Barndommens gade er Tove Ditlevsens fiktionaliserede selvbiografi. Med det menes der, at den i vid udstrækning bygger på hendes eget liv, hvor visse karakterer dog er ændret. De er smeltet sammen, har skiftet køn og ikke mindst forhold til forfatteren selv. Alligevel er man ikke et øjeblik i tvivl om, at det er forfatterinden selv, der er primær inspiration til værket; i hvert fald ikke når man kender lidt til hende.

Nå, så fristes man jo til at spørge: men hvordan er det så – altså som litteratur? Hertil er svaret simpelt: Det er godt – rigtig godt! Få forfattere kan som Ditlevsen balancere mellem det metafortunge og det handlingsmættede. Indtil flere afsnit i bogen er tåkrummende godt skrevet, og man kan ikke lade være med at føle, hvad hovedpersonen ”Esther” føler. Vi bliver som læsere taget med tilbage til Københavns Nørrebro i 1920’erne, hvor klientellet mildest talt var anderledes end i dag. Bogens hovedperson Esther kommer af den lavere arbejderklasse, og det beskrives, hvordan hun og hendes søster må hente brødkrummer for 5 øre hos bageren – ve den, som bliver set og spottet af de bedrestillede skolekammerater! Her fra følger vi hendes ungdomslivs op- og nedture ind i voksenlivet, og det er ingen hemmelighed, at de sidste fylder mest.

Barndommens Gade er en fantastisk roman, der giver et enestående indblik i både tiden og forfatterindens psyke. Til tider nærmer sproget sig lyrikken, og man skal kunne tåle overmættede metaforer og grumme barndomsbilleder for at kunne læse den. Kan man dette, ja, så er romanen et must!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter