0 kommentarer

De flamske maleres hemmelighed af Federico Andahazi

af d. 20. december 2005
Info
 
Sideantal

182

Udgivet

2004

ISBN

87-02-02078-5

Originaltitel

El secreto de los flamencos

 

En ung lovende lærling af den florentinske maler Francesco Monterga findes myrdet på bestialsk vis. I Brügge vogter de to malere Dirk og Greg van Mander over recepten til farven over alle farver, men deres dagligdag ændres, da en billedskøn portugisisk adelsfrøken bestiller et portræt hos dem.

Ved at indlemme en gådefuld firfløjet altertavle og en talkode indarbejdet i en gammel traktat fra Augustins hånd får forfatteren lagt mange rigtigt interessante spor ud i det, der absolut er den mest helstøbt geniale roman, der endnu er udgivet af ham på dansk.

Kapitlerne har titler som “Neapelgul”, “Rå Siena” og “Ultramarinblå” og er med til at spænde forventningen om en Eco’sk eller Perez-Reverte’sk omgang historisk kriminalgåde til det yderste.

Som læsningen skrider frem undres man dog over de nævnte farvetitler og handlingens springen lidt frem og tilbage gør desværre, at spændingen aldrig rigtig bliver intens.
Sproget er fornemt, men stiller sig nu og da lidt i vejen for en mere naturlig progression i historien.

Ærgerligt er det, for Andahazi er her tæt på at puste genrens to pletskud Ecos “Rosens navn” og Perez-Revertes “Dumas-klubben” i nakken, men bogen er lige kort nok til at man rigtigt kommer ind på livet af personerne.

Når Andahazi nu har fundet på to så fine hints med altertavlen og talkoden i traktaten kunne historien sagtens have båret mere fokusering på de detaljer. I stedet virker det som om løsningen bare skal aflires i den hurtige slutning på en nu og da lidt stillestående men fortrinligt udtænkt bog.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter