0 kommentarer

Ofrene af Morten Brask

af d. 27. april 2016
Info
 
Sideantal

280

Udgivet

2016

ISBN

978-87-400-3042-6

Udgave

1. udgave

 

Det starter som en helt almindelig dag på en af årets varmeste dage. Vores hovedperson er på vej i myldretrafikken for at hente sin kæreste fra arbejde, han har købt ind til lækker aftensmad og glæder sig til at se hende. Hun har en aftale med en veninde om, at de skal ud at spise og derefter i byen – hun tilbyder at aflyse, men han insisterer på, at hun tager af sted. Byturen ender med, at hun bliver voldtaget i en port – hun kommer hjem til sin kæreste tidligt om morgenen, helt i opløsning på grund af overfaldet. Sammen tager de på politistationen for at anmelde overfaldet.

Herefter er det som om en ny tidsregning starter: tiden før og efter den nat. En dag efter – to dage efter – og samtidig seks måneder før – fem måneder før osv. På den måde arbejder forfatteren dels med tiden fra de to mødtes og op til den nat hvor alt blev ændret – og med tiden umiddelbart efter. Vi er både med som fluen på væggen under afhøringen hos politiet, og overværer retssalen til slut i bogen – hvor vi også hører den anklagedes version af, hvad der skete den nat.

Ved at udstyre den mandlige fortæller med en fantastisk god iagttagelsesevne og sans for detaljer, lykkes det ganske overbevisende og troværdigt at få skildret og levendegjort bogens to – meget forskellige – hovedpersoner. Kvinden kommer til orde gennem dialogerne, og ikke mindst hendes ageren og handlinger undervejs er med til at tegne et billede af hende.

Det er absolut ikke en hyggelig bog – men den er uhyggelig velskrevet og tager et vigtigt emne op, som i denne bog ses ud fra et andet offers synspunkt, kæresten til kvinden, og derigennem belyser, hvordan ikke kun hun, men også hendes kæreste – og ikke mindst deres forhold – påvirkes af overfaldet og om den vrede, hævntørst og afmagt der fylder ham.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter