0 kommentarer

De bedste historier af Jan Lööf

af d. 24. oktober 2018
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

301

Udgivet

2018

ISBN

978-87-11-69206-6

Originaltitel

Sagosamling, forord: Ika Johannesson ; tekstbidrag: Ika Johannesson ; oversættere: Lene Ewald Hesel m. fl.

 

I en stor, flot luksusudgivelse præsenteres her et udvalg af Jan Lööfs børnebøger, under prædikatet ’de bedste historier’. Jeg kender ikke alle hans børnebøger, men sikkert er det at den absolut bedste er med her, nemlig ’Historien om det røde æble’. Den fremhæver Lööf også selv som sit bedste værk i et sjældent interview sidst i bogen. Sjældent, for han har nærmest aldrig ladet sig interview. I stedet nyder han at sidde i sit hus i det græske øhav og tegne, langt fra larmen i hjemlandet.

Børnene kan lade sig betage og fragte med ud på fantasien vinger, mellem gammelt skrot og mageløse mekaniske maskiner. Lööf voksede op med adgang til en skrotplads, og derfra kommer alle de nærmest Storm P-agtige maskiner.

I samlinfen er en lille perle, nemlig ‘ABC-bogen’, en gennemgang af alfabetet for de mindste, og den er dybt original. Glem Halfdans ABC, ikke at der er noget galt med den i øvrigt, men Lööfs her er bare bedre.

Og så har vi en af mine favoritter ’Viktor bygger en bro’ om Viktor der bor på en meget lille øde ø, og i et anfald af spontanitet bygger en bro til naboøen. Det kommer han hurtigt til at fortryde, for straks kommer der en pengemand og bygger en fabrik på Viktors fredelige ø, og så er freden forbi. Arbejderne møder ind tidligt om morgenen på deres cykler, og snart bygges der boliger på øen, der hurtigt bliver til et klemt, forurenet og stressprovokerende univers. Den er skrevet helt tilbage i 70’erne, så allerede dengang har Lööf haft den her udlængsel, og fejret den sammen med sine figurer.

Lööfs tegninger åbner op for verdener og dyb eskapisme. Der er både helsides paneler, dobbeltsider og en fantastisk farvebrug. Med mere end 300 sider må man sige at det er Lööf galore. Børnebøger i verdensklasse.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter