0 kommentarer

Grøn af Alan Dean Foster

af d. 24. oktober 2018
Info
 
Sideantal

231

Udgivet

1985

ISBN

87-418-7164-2

Originaltitel

Midworld - oversat af Albert Wiinblad

Udgave

1. udgave

 

Forlaget Borgens science fiction serie bød på mange klassikere. Titler som ”Klit”, ”Ringverden” og ikke mindst Julian May’s ”Sagaen om det pliocæne eksil”. ”Grøn” udkom i 1985, men der skulle alligevel gå over 30 år, før jeg fik den læst.

Historien foregår på en planet uden navn, men den kunne have heddet Grøn, for den er dækket af jungle, knap en kilometer høj. Selv luften over taghimlen er grøn. For flere århundreder siden nødlandede et koloniseringsrumskib, og som århundrederne gik, udviklede menneskene sig. De blev mindre, mørke i huden, og deres fødder blev bedre til at gribe. Farerne lurede overalt i junglen, der var opdelt i syv niveauer. Kun få havde været over trætoppene, og endnu færre i det nederste lag. Stammen levede i midten, hvor de jagede efter føde, hvis de ikke selv blev føde for de mange uhyrer. Hovedpersonen Born og hans pelsfæ (et talende, kattelignende dyr) er en dag på vej hjem fra jagt, da et mystisk objekt styrter ned gennem træerne. Det har samme farve, som den økse høvdingen bærer.

Jeg var ikke nået mange sider hen, før jeg var nødt til at google forfatterens navn og filmen Avatar, der kunne have været inspireret af ”Grøn”. Jeg fandt ud af, at jeg ikke var alene om den tanke.

Stammen lever i symbiose med Hjemmet, som de kalder det store træ, de bor i. De knytter sig hurtigt til et dyr (pelsfæet), som de også lever i symbiose med hele deres liv. Når en person dør, bliver det ’begravet’ i træet, givet tilbage til naturen.

Det mystiske objekt indeholder naturligvis mennesker, der har oprettet en forskningsbase i nærheden. De har fundet et stof på planeten, der kan forlænge livet.

Det var en dejlig stemningsfuld historie. Opholdet i den farlige jungle er godt beskrevet, og de mange fantasifulde dæmoner, planter og andet ondt, er godt fundet på. Den klicheagtige kærlighedshistorie fylder heldigvis ikke så meget, og der bliver heller ikke prædiket ret meget om hvor meget bedre stammen har det, i forhold til det moderne menneske.

Foster har skrevet et hav af bøger, men desværre er der kun kommet to på dansk. ”Grøn” er et godt bud, hvis man trænger til et pusterum fra dagligdagen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter