0 kommentarer

Bogtyven af Markus Zusak

af d. 19. marts 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Omslag
Sideantal

566

Udgivet

2007

ISBN

978-87-11-22853-1

Originaltitel

The book thief

Udgave

1.udgave

 

“Jeg skulle netop til at tage af sted, da jeg fandt hende knælende dér.
En bjergkæde af murbrokker var beskrevet, tegnet, anlagt rundt om hende. Hun knugede en bog i favnen.”

”Ud over alt mulig andet ønskede bogtyven desperat at komme tilbage til kælderen for at skrive eller for at læse sin historie igennem en sidste gang. I bakspejlet kan jeg se det så tydeligt i hendes ansigt. Hun var ved at dø af længsel efter den – dens sikkerhed, dens hjemlighed – men hun kunne ikke røre sig ud af stedet. Desuden eksisterede kælderen ikke længere. Den var blevet en del af det forvredne landskab.”
(side 18)

Grædende falder Liesel på knæ midt i ruinerne fra bombernes ødelæggelser. Med Dødens stemme fortælles hendes historie i årene frem til dette tidspunkt. Hendes lillebror dør og ved hans grav finder hun en lille bog, som én har glemt, “Håndbog for kirkegårdsgravere” hedder den. Bogen skaber en nysgerrighed hos Liesel og da hendes plejefar lærer hende at læse, begiver hun sig, hver gang hun får en chance for det, ind i ordenes og bøgernes verden, alt imens verden omkring hende er præget af krig og frygt. I sin søgen efter bøger at læse, stjæler hun bøger fra både nazisternes bogafbrændinger samt borgmesterfruens fine bibliotek.

Livet ændres imidlertid for Liesel og hendes familie, da jøden Max kommer til deres hjem. Velvidende om de konsekvenser det kan have, skjuler de ham i deres kælder.

Gribende, smuk og til tider grusom fortælling fra anden verdenskrig fortalt af ingen ringere end Døden selv. Denne gør en glimrende figur og fortæller bogtyvens historie med varme, indlevelse og humor. Jeg skulle lige vænne mig til denne meget anderledes synsvinkel, men måtte overgive mig ret hurtigt. Fabelagtig fortælling der går lige i hjertekulen.
Imponerende værk som ikke kan sammenlignes med noget andet, i hvert fald efter hvad jeg har kendskab til. Selve bogtyvens historie og livet under anden verdenskrig har man hørt før, men ved at historien fortælles af Døden selv, så får man et helt andet perspektiv.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter