0 kommentarer

Min Michael af Amos Oz

af d. 19. marts 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

268

Udgivet

2007

ISBN

978-87-02-05904-5

Originaltitel

Mikha'el Sheli

 

Hannah er ved bogens start – i år 1960 – en gift kvinde på 30 år. Som 20-årig møder hun Michael – de forelsker sig, og har ikke kendt hinanden ret længe, før de gifter sig. Her 10 år efter elsker hun ham ikke længere – som læser spørger man sig selv, om hun nogensinde har elsket ham?
“To dage før brylluppet havde jeg mareridt”. “Drømmene viser os, hvad vi skal gøre, og hvad vi ikke må gøre”

Året efter, i 1951, føder hun deres eneste barn, Yair. “Jeg havde trukket mig væk. Havde lukket mig inde i mig selv..”

Allerede fra starten af ægteskabet virker de som fremmede over for hinanden, og Hannah trækker sig væk fra Michael, der reagerer ved at kaste sig over arbejdet, arbejde dag og nat. Hannah bliver kold, og Michael bliver tavs.
“Vi var som to rejsende, der ved skæbnens ugunst skulle dele sæde på en lang togrejse”

Hverken hun eller Michael får opfyldt deres drømme og forventninger til ægteskabet.
Tiden går, og de bliver sammen, men det er ikke et lykkeligt forhold. De er ikke enige om ret meget. Michael vil spare op til en bedre bolig – Hannah går ud og køber tøj og krystallysekroner for deres surt opsparede penge. Hun prøver måske bevidst på at provokere Michael, at fremtvinge en reaktion, andet end trist tavshed.

“Min mand og jeg er som to fremmede, der mødes på vej ud fra en klinik, hvor de har fået en behandling, der har indebåret et fysisk ubehag. De er begge forlegne, læser hinanden tanker, fornemmer en ubehagelig pinlig nærhed og famler udmattede efter den rette tone at tiltale hinanden på.”

“Vil vi dø, du og jeg, Michael, uden at have rørt ved hinanden bare en eneste gang? Berøring. Sammensmeltning. Du forstår det ikke. Fortabe sig i hinanden. Smelte sammen. Flyde sammen. Vokse ind i hinanden. Hjælpeløst forenes. Jeg kan ikke forklare det. Selv ordene er imod mig.”

Hannahs drømme fylder meget i bogen. Hvis man ved noget om drømmetydning, kan man sikkert få en dybere mening ud af drømmene. Hendes barndoms legekammerater, et par tvillingedrenge, optræder ofte i hendes drømme.

En lidt for stille bog til mig – for mange drømme og tanker, og for lidt handling. Men det skal ikke afskrække andre fra at gå i gang med bogen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter