0 kommentarer

Pap af Cecil Bødker

af d. 17. marts 2008
Info
 
Sideantal

104

Udgivet

1967

 

“Pap” er en kort, men underholdende science fiction roman. Vi befinder os i et samfund, hvor der bogstavelig talt ikke længere er plads til alle. Boliger findes ikke længere, da de kræver for meget plads. Menneskene lever derfor klumpet sammen og ligger nærmest i bunker i landskabet. Verden drives af Systemet. Når folk er kommet ind i Systemet, ser man dem aldrig igen og ingen ved, hvad der bliver af dem.

Arkæologen og forskeren Benjamin Karsemark vågner op og kan hverken se eller mærke noget. Det føles som om, han ikke længere har nogen krop, men kun er bevidsthed. Benjamin er blevet “taget” af Systemet og gennemgår nu en transformation. En stemme fungerer som en form for guide og spørger, hvordan Benjamin gerne vil have sin nye tilværelse til at se ud. Pudsigt nok er det pludselig muligt at få en stor bolig, valgfrit møblement, og han kan selv bestemme, hvor gammel han vil være. I det hele taget synes tingene bare at poppe op, når man får brug for dem. Umiddelbart virker det fantastisk, men der går ikke lang tid, før forskeren i Benjamin bliver utilpas over det uforklarlige og får en fornemmelse af, at det hele bare er pap.

Det er morsomt at følge, hvordan Benjamin stritter mere og mere imod, efterhånden som han får flere og flere ønsker opfyldt. Bødker har et meget skarpt øje for vores ubevidste eller fortrængte fantasier, og de kommer på strålende, underspillet vis til udtryk, da Benjamin skal vælge sig en kvinde til sin nye tilværelse. Den åbne og noget dystre slutning er barsk og dyster på en galgenhumoristisk facon, der kun øger fornøjelsen ved det læste.

“Pap” minder meget om Svend Åge Madsens “Se dagens lys” fra 1980 og fans af den ene anbefales den anden.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter