0 kommentarer

Begge dele af Ali Smith

af d. 10. september 2015
Info
 
Sideantal

408

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7973-725-9

Originaltitel

How to be both
Oversat fra engelsk af Pia Juul og Ninna Brenøe

 

Det er en meget anderledes bog at blive præsenteret for. Har vitterligt aldrig læst noget der minder om dette værk. Bogen er delt i to halvdele, den ene lidt større end den anden. Man vender bogen om for at læse den ene del og modsat for at læse den anden Det er med andre ord to historier i én. Og man vælger som læser selv hvilken del man vil læse først. Den ene er tilbage i tiden og den anden er mere nutidig.

Jeg valgte den største del først og der bliver man altså fra start noget tung i hovedet, for der er ingen kommaer, punktummer eller orden i teksten. Der er med andre ord rent rod. Men som jeg forstår den del så handler den om en der som barn gerne vil være maler og det ender han da også med at blive. Anerkendt, ikke sådan helt vildt, for det bliver man først når man er død, hvis man virkelig kan noget, men tilpas til at han kan få det ud af sit liv som han gerne vil. Han får allerede fra barnsben lidt hjælp med at komme på rette spor og møde de rette mennesker. Han får sig en hjælper, der er lommetyv – men også ret klog, og de to får sammen gjort noget ud af hans karriere som maler. De er ikke altid helt enige om målet eller om hvordan man kommer derhen, men de har hver især stor glæde af hinanden. Man fornemmer klart at selv om historien er ret rodet så er der noget kunstnerisk som kommer godt frem.

Den anden del af bogen som foregår mere nutidigt handler om en familie. Eller primært om teenagedatteren George. Hun er teknisk anlagt og sidder altid med sin telefon selv når hun ser tv eller laver andre ting. Nogen gange bliver den dog lagt væk, men det er kun ganske kort tid af gangen. Hendes mor er ret speciel og gør nogen gange tingene lidt mere besværlige end de har nøde at være.De tager på ferie midt i skolesæsonen, noget der ikke er velset, men de har pludselig meget ondt i halsen…host host… Og på denne ferie tager de ned og ser på kunst. Det er her man opdager at de to dele i bogen hænger sammen. For den kunst der blev skabt i den ene del er den kunst de andre ser på i den anden del.

Bogen er tung og ikke så god som jeg havde håbet så jeg er faktisk noget skuffet her efterfølgende. Men ikke desto mindre er det meget skægt med det koncept at skrive en bog i to dele.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter