0 kommentarer

Åndernes rige af Richard Russo

af d. 26. august 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

406

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7129-019-6

Originaltitel

Straight man

 

William Henry Devereaux Jr. er professor og bestyrer af engelskinstituttet på West Central Pennsylvania University. Mange kalder ham Lucky Hank, for hidtil har han været begavet med en sjælden medvind i livet. Han har fået udgivet en rost bog, han har en skøn og intelligent kone, han bebor omegnens dejligste hus, og hans to døtre ser ud til at være kommet godt i vej.

Henry fylder snart 50, og pludselig får han uforklarlige problemer med tissetøjet. Er det mon en blæresten, som hans professorfar også havde – eller noget værre? Som om det ikke er nok, kan hans venner og fjender på instituttet for en gangs skyld enes om én ting, nemlig at prøve at få ham afsat som institutbestyrer. De tror nemlig, han har lavet en dødsliste over kolleger, der kan fyres, hvis nogle højst uvisse nedskæringer indtræffer. Og for at det ikke skal være løgn, kommer Henry for skade – på tv – at true med at myrde en af universitetets mange ænder, hvis han ikke snart får et acceptabelt budget at arbejde med.

Truslen var naturligvis kun en joke, for Henry er en stor spøgefugl, der har svært ved at tage noget som helst alvorligt. Evig og altid tager han tykt pis på folk, ingen går ram forbi, og han slipper som regel afsted med det, fordi han både er vittig, charmerende og på bunden et sobert menneske. Problemet er bare, at ænder – eller rettere gæs – begynder at dø på universitetets område. Og Henry får skylden.

“Åndernes rige” er Richard Russo i topform. Som i den Pullitzer-prisbelønnede og aldeles vidunderlige “Empire Falls” formår han at skabe et medrivende drama ud af helt almindelige menneskeskæbner i et amerikansk miniputsamfund. Man tror på hans personer, føler med dem, beundrer dem for deres tørre vid (for det er de ofte udstyret med), ønsker dem det bedste i livet.

Og heldigvis er Russo en lys forfatter. Selv om vores helte – mænd og kvinder – skal meget igennem, fornemmer man hele tiden, at det nok skal gå altsammen. Atmosfæren kunne faktisk minde om den hedengangne tegneserie Radiserne, hvor alle slås mod alle, men kun for sjov. For de elsker jo i virkeligheden hinanden, ikke på trods af, men grund af hinandens utallige særheder.

Russo er en forfatter, man bliver afhængig af. Man hygger sig hele vejen og sidder med et smørret smil det meste af tiden. Eller som The Washington Post så præcist anfører: “Russo skriver med en varm, dirrende medmenneskelighed… en betagende blanding af skarpt vid, drama og komedie.”

Stående applaus til Søren K. Barsøe for en veloplagt og indfølt fordanskning.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter