0 kommentarer

Bag om min far af Kasper Kaum Bonnén

af d. 13. september 2020
Info
 
Sideantal

97

Udgivet

2020

ISBN

9788776955915

Originaltitel

Bag om min far

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Kasper Kaum Bonnén er en dansk billedkunstner, der er født i 1968. Han er uddannet fra Kunstakademiet og har bl.a. arbejdet sammen med Tal R. Kasper Bonnén er søn af billedhuggeren Peter Bonnén.

Kasper Bonnén er desuden forfatter og har bl.a. skrevet flere digtsamlinger.

Nu er han barslet med endnu en bog, der har fået titlen ”Bag om min far”, en bog, der bedst kan beskrives som et faderopgør, måske endda en slags udstillen af hans far og det svigt, som Kasper Bonnén oplever, at faderen har udsat ham og hans søster for under deres opvækst.

”Bag om min far” er en bog, der består af mange små tekster, der bl.a. beskriver de svigt, som han oplever faderen har udsat ham for, faderen har bl.a. været meget fraværende og ikke vist den store interesse for sine børn mens de voksede op. Samtidigt er Kasper Bonnén vokset op med en mor, der var psykisk syg, så det har nok ikke været den bedste opvækst at have med i bagagen.

Teksterne handler herudover om det forhold forfatteren har til sin far i dag, hvor han beskriver at deres forhold dog er blevet bedre end det var før og at han også kan se, at han på nogle punkter faktisk minder om sin egen far. Det er et spændende dilemma, for hvordan forholder man sig til at erkende, at man ligner en, som man synes har svigtet en?

Der er også passager, hvor forfatteren fortæller om hvordan andre mennesker opfatter hans far, men disse passager synes jeg er de mindst interessante.

Emnemæssigt er dette en meget spændende bog: faderopgør, svigt, at forholde sig til at ligne en person man ikke bryder sig specielt meget om og frygten for at komme til at gentage sine forældres fejltagelser.

Det er en vedkommende bog om at forsone sig med fortiden og den familie man nu er tildelt i livets lotteri, det er temamæssigt en vigtig bog.

Desværre fremstår forfatteren temmelig selvoptaget og selvhøjtidelig i bogen. Det er en bog, der er skrevet som, at den handler om forfatterens far, men det nok en bog der i lige så høj grad handler om forfatteren. Det, at forfatteren fremstår selvhøjtidelig og til tider selvoptaget ødelægger en del af det gode, som der vitterligt også er i bogen.

Ret beset en vigtig og relevant bog, blot med irritationsmomenter, der sine steder er så gevaldige, at de ødelægger helhedsindtrykket.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter