0 kommentarer

Næb og kløer af Henning Mortensen

af d. 22. oktober 2006
Info
 
Sideantal

195

Udgivet

2005

ISBN

87-02-03094-2

 

“Næb og kløer” er en underlig blandingsgenre, der er svær at få hold på: lige ud af landevejen forstadsrealisme med et par skefulde science fiction og lidt sjæl ud af kroppen oplevelse. Det er en seriøs mærkelig blanding, og hvem er modtageren egentlig til sådan en omgang?

Vi er i provinsen. Helt præcist i Hundslund ved Horsens Fjord. Advokaten Ludwig er blevet enkemand et år tilbage og er nu kommet til det punkt, hvor hans velmenende sekretær er begyndt at komme med vejledninger i at tabe sig og gå lidt pænt klædt. Byens konditor tænker konstant på sex, og noget af hans overskudsenergi bliver hamret ud via det monstrøse hjemmebyggede orgel, han har i den hjemmelydisolerede lejlighed. Benny er droppet ud af skolen og kører nu rundt på sin knallert, når han ikke tørrer røv og står til verbale tekst af den senile far. Bennys overskud af afmagt kanaliseres ud i had mod “de fremmede”. I korte afsnit følger vi forskellige personer i deres næsten helt almindelige liv, der krydser hinanden af forskellige årsager. Over dem alle svæver sjælen af René, Ludwigs gamle ven, som følger med i handlingen udefra på en ret distanceret måde. Er han død eller?

Bogen tager fat i angst, fremmedgørelse, arv og miljø, og fremstillingen er sympatisk. Mortensen skriver virkelig godt. Det er skarpt, meget vittigt og ironisk, men jeg har svært ved at forholde mig til den mærkværdige blanding af genrer. Vi har en roman, der efter alle tegn at dømme er realisme, som så byder op til kunstig intelligens i mekaniske fugle?

Forvirring til trods, kom jeg gennem “Næb og kløer” mange grin rigere. En af hovedpersonerne er unge Immanuel, som hang ud med Benny før familien flyttede til rigere egne. Immanuels far er “en succes i it-branchen”, men holder bl.a. også øje med, hvad der sker i retning af bioteknologien. Han mener, at området er omgæret med overtro og fremtidsangst, men satser store aktiekøb på, at de almindelige folk kommer til fornuft:

“At hans egen overbegavede søn måske på det etiske plan mere er i familie med italienske og græske fertilitetsspecialister, der ustandselig annoncerer verdens første klonede barn, har han ingen muligheder for at indse, sådan som situationen er lige nu. I den lille lukkede familie fungerer Immanuel som en rolig, intellektuel og fint samspillende makker, som – naturligvis – indimellem kan virke en smule ungdommeligt overeksponeret. Anderledes kan det jo ikke være.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter