Forfatter Julie Hastrup – Fem bøger jeg ikke glemmer

af d. 1. april 2017
 

Jeg er opvokset i en virkelig læseglad familie. Der blev hellere sparet på mad end på bøger, og derfor er jeg et af de heldige børn som havde reolen fuld af vidunderlige børnebøger, ligesom mine forældre – og også min mormor – ivrigt fulgte med i hvad der skete på den skønlitterære scene. Eftersom jeg er barn af 1970’erne fulgte jeg bare med – til oplæsninger, foredrag og lysbilledshows med blandt andre Dan Turell, Iris Garnow og Jakob Holst.

Nogle af mine tidligste erindringer handler da også om bøger. At ligge i min mormors bløde dyner og lytte til hendes lidt nasale stemme, mens hun læste højt for mig af Selma Lagerlöffs ”Niels Holgersens forunderlige rejse” og Halfdan Rasmussens skønne børnerim. Derhjemme var det særligt Astrid Lindgrens univers jeg dyrkede.

I det sekund jeg knækkede læsekoden gik jeg bog-amok, og jeg har lige siden slugt den ene bog efter den anden. Som cirka ni-årig fik jeg et flip med serier og slugte Pernille-bøgerne, Susy-bøgerne, Puk-bøgerne, Det lille hus på Prærien-serien, og De fem-bøgerne. Nogle fik jeg, andre lånte jeg, og jeg husker stadig, hvordan jeg pilede fra vores lejlighed på Købmagergade ned til Hovedbiblioteket på Kultorvet og slæbte bøger hjem.

Da jeg var ti år begyndte jeg for så småt at kaste mig over voksenlitteraturen, en af de første var ”Vinterbørn.” Samtidig flyttede vi til Kartoffelrækkerne – i samme gade som Dea Trier Mørch. Hendes ældste datter og jeg blev veninder, det er vi stadig, og selvsamme Dea har noget af æren for at jeg tidligt drømte forfatterdrømmen – for jeg var aldeles betaget af hendes arbejdsliv, der for mig stod som noget af det mest eksotiske jeg kunne forestille mig: tænk at sidde deroppe i skrivekammeret og bare finde på – og så få penge for det!
Jeg læser stadig dagligt, men tempoet er faldet en smule. Jeg læser bredt, flest krimier må jeg indrømme, særligt af mine udenlandske kollegaer, men også almindelig skønlitteratur, og så holder jeg utrolig meget af noveller.

 

1) Hold kæft og vær smuk af Vita Andersen

Jeg læste novellesamlingen da jeg var omkring 11-12 år og var grebet af den intense smerte, ensomhed og afmagt novellernes personer slås med, og som Vita Andersen er så eminent til at beskrive. Det er noveller med nerve.


 

 

 

 

2) Gift af Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsens forfatterskab har haft en stor betydning for mig, og jeg dyrkede det intenst i mine teenageår og tidlige ungdom. ”Gift” er et mesterværk – alene titlens dobbeltbetydning – bogen omhandler hendes dramatiske ægteskaber og hendes misbrug. Tove Ditlevsen skriver både fandenivoldsk og skrøbeligt, og ”Gift” er en stor læseoplevelse.

Læs en anmeldelse af ‘Gift’

 

 

 

3) Barbarotti-serien (Menneske uden hund, En helt anden historie, En fortælling om hr. Roos, De ensomme og Slagteren fra Lille Burma) af Håkan Nesser.

Nesser er en af mine absolutte yndlings krimiforfattere, og denne serie er noget af det bedste han har skrevet – velskrevne og originale.

Læs en anmeldelse af ‘Menneske uden hund’
Læs en anmeldelse af ‘En helt anden historie’
Læs en anmeldelse af ‘En fortælling om hr. Roos
Læs en anmeldelse af ‘De ensomme’
Læs en anmeldelse af ‘Slagteren fra Lille Burma’

 

 

 

4) Berliner-Trilogien (Berlinerpoplerne, Eremitkrebsene, og Ligge i grønne enge) af Anne B. Ragde

Fantastisk familiekrønike om tre brødre: bonden, bøssen og bedemanden – hvis fælles familiehistorie kredser om slægtsgården og en historie fuld af løgn og hemmeligheder.

Læs en anmeldelse af ‘Berlinertrilogien’
Læs en anmeldelse af ‘Berlinerpoplerne’
Læs en anmeldelse af ‘Eremitkrebsene’
Læs en anmeldelse af ‘Ligge i grønne enge’

 

 

 

 


5) Sin mors datter af Marilyn French

Mor-datter forholdet er nok det mest interessante forhold at skildre, og i denne roman følger vi et amerikansk kvindeliv gennem fire generationer. French beskriver kvindernes ambivalente forhold så fint og subtilt, og selvom det er mange år siden jeg læste bogen sidst, husker jeg stadig de følelser den fremkaldte hos mig.

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________

 

Forfatterfoto: Les Kaner

Om Julie Hastrup:

Født i Ringkøbing. Opvokset og bor i København.
Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har blandt andet arbejdet på TV2/Lorry og Danmarks Radio.
Er gift og er mor til to børn.

Har siden 2009 udgivet fem kriminalromaner om drabsefterforsker Rebekka Holm. Den sjette i serien, ‘Mirakelmanden’, udkom 30. marts 2017.

Læs mere om Julie Hastrup på hendes hjemmeside

Læs anmeldelser af alle hendes bøger på Bogrummet

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________