0 kommentarer

Gift af Tove Ditlevsen

af d. 29. maj 2012
Info
 
Sideantal

140

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-10075-4

Originaltitel

Gift (dansk)

Udgave

5. udgave

 

Hold på hat og briller en velskrevet bog om menneskeligt forfald og inter-menneskelig udnyttelse. Ikke engang bøger med drager har gjort mig så engageret som Tove Ditlevsen erindringsbog “Gift”. “Gift” koncentrerer sig om henholdsvis ægteskaberne og den (anden slags) gift i Ditlevsens liv, stofferne. Hun var i en periode dybt afhængig af stoffet Pethidin, som hun fik via sin mand, der som læge havde let adgang til stoffer. I “Gift” får vi alle de grumme detaljer om narkomanens hensynsløshed, ligegyldige holdning til alt andet end rusen og en helt igennem forfærdelig afvænning. Vi får også en kvindes usminkede fortælling om de mænd hun indledte forhold til og årsagerne handler sjældent om gensidig tiltrækning, men derimod om alt muligt andet.

“Gift” er hensynsløs i den forstand at den ikke bare udleverer erindreren men i særdeleshed også hendes mænd. Fuldstændig skånselsløst fortæller Ditlevsen om sit første ægteskab med litteraten Viggo F, som var alt for gammel til hende, men som hun giftede sig med, for at høre til et sted og hvorfor så ikke hos en “stor” mand i litteraturens verden. Men hun er kun 20 da hun bliver gift. Hun skriver i hemmelighed på sin første roman og drages mod Piet Hein som åbenbart var en ren mester udi at forføre. Hun forelsker sig først rigtigt da hun møder studenten Ebbe, som hun får et barn med. Ham forlader hun kynisk da hun opdager glæden ved stoffer og at lægen Carl er adgangsbilletten til stoffer ad libitum. Det er dirrende uhyggeligt at være vidne til at hun ødelægger det gode i sit liv og langsomt går i hundene uden at nogen opdager det. Carl er underlig og bilder længe sig selv ind at han sprøjter stoffer i sin kones stadig mere modstræbende vener, fordi hun har smerter i øret. Måske kan han også bare godt lide at have styr på sin kunstnerkone.

“Gift” udkom i 1971, hvor en hel del af de personer Tove Ditlevsen beskriver så indgående, og ikke altid flatterende, stadig levede. Og det er både modigt og også lidt isch sådan at blotlægge andre mennesker. Samtidig er det elementært dragende at læse om Halfdan Rasmussen som fattig, splejset og ung. Eller Piet Hein som verdensmand.

Tove Ditlevsen er verdenskendt i Danmark. Med “Gift” giver hun os den rå fortælling om den usikre unge forfatter, der bare gerne vil være normal, men i stedet ender som narkoman. Hun bruger sine mænd og de bruger hende. Men der er også håb, for hun møder også Victor, som bliver og tager kampene.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter