0 kommentarer

Slagteren fra Lille Burma af Håkan Nesser

af d. 26. august 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

389

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7053-852-7

Originaltitel

Styckerskan från lilla Burma

 

“Hans stemme var hæs, næsten skrattende, han rystede voldsomt, og hun spekulerede på, om han havde Parkinson. Han så udlevet ud, tænkte hun. Huden mindede om rå torsk, øjnene var gullige og løbende, hårene på den ujævne isse førte tankerne hen på en skovrydning eller en dårligt plukket høne.”

Så originalt og billedskabende beskriver en af Nordens førende forfattere, svenskeren Håkan Nesser, en gammel mand i “Slagteren fra Lille Burma”. Og gubben er blot en inferiør biperson i den frodige handling. Nesser springer aldrig over, hvor gærdet er i græshøjde – hele bogen er et overflødighedshorn af sproglige delikatesser og kreative lækkerbiskner.

“Slagteren fra Lille Burma” er principielt set en krimi, den femte og sidste med vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti i hovedrollen. Et par mystiske dødsfald er indtruffet, Barbarotti og hans kollega Eva Backman skal prøve at kaste lys over dem, og så er genren pr. definition krimi.

Bogen er skam også ufatteligt spændende og medrivende, som sådan en skal være. Men den er langt mere end det. Alene Barbarottis pragtfulde menneskelighed og hans småfilosofiske disputter med gud øger læserens udbytte med flere hundrede procent i forhold til den gængse whodunnit-traver.

Historien krydsklipper mellem optakten til det første mord i 1989, omstændighederne omkring en mands forsvinden i 2007, og den møjsommelige udredning af de fortidige begivenheder i 2012.

I centrum befinder sig kvinden Ellen Bjarnebo, som boede på gården Lille Burma (navnet er det eneste eksotiske ved dette hul). Hun var gift med Harry, en led satan, som pludselig forsvinder og først findes uger senere – professionelt parteret, men kun nødtørftigt skjult. Ellen erklærer sig straks skyldig og får foruden en længere fængselsstraf tilnavnet Slagteren fra Lille Burma. Efter udstået straf gifter Ellen sig igen, men også hendes nye mand forsvinder, og han bliver aldrig fundet. Det er nu op til Barbarotti at hitte hoved og hale i de sære tildragelser, for det viser sig naturligvis hurtigt, at intet er, som det ser ud på overfladen.

“Slagteren fra Lille Burma” er en perle i et fremragende forfatterskab og skal anbefales på det varmeste til enhver, der holder af veldrejet, skandinavisk litteratur.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter