0 kommentarer

Menneske uden hund af Håkan Nesser

af d. 15. august 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

458

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7053-066-8

Originaltitel

Människa utan hund

 

Det var virkelig en fornøjelse at stifte bekendtskab med Håkan Nesser!

Bogen er bygget anderledes op end de fleste andre krimier jeg har læst. Vi er således over 150 sider henne i bogen før vi stifter bekendtskab med Vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti, som egentlig skulle have heddet Giuseppe Larsson! Han er en sympatisk fyr. Stille og rolig, men ikke uden humor og en ironisk tone ind i mellem. Han har lavet en aftale med Gud om, at han har 10 år til at teste om Gud eksisterer – det gør han ved med passende mellemrum at opsende bønner til Vor Herre, og føre regnskab i en lille bog, hvori der gives + eller – point alt efter om bønnerne indfries eller ej.

Men bogen starter egentlig med en familiekomsammen i anledning af Karl-Erik Hermanssons 65 års fødselsdag og datteren Ebbas 40 års fødselsdag. Familien, der desuden består af Karl-Eriks kone, Rosemarie Wunderlich Hermansson, sønnen Robert – familiens sorte får, lillesøster Kristina med mand og barn og Ebbas mand og 2 sønner, samles i barndomshjemmet. Der er ikke den store begejstring over at skulle samles, flere ønsker bare at det hele bliver overstået. Familien skal være sammen nogle dage, og i løbet at de par dage forsvinder først Robert, og derefter Ebbas ældste søn Henrik. Politiet er på bar bund. Og det tager tid at finde ud af hvad der er sket med de to. Men man følger i spænding familien, og de hemmeligheder nogle af dem bærer rundt på.

Sprogligt er bogen fornøjelig at læse. Der er noget med navne i den bog – f.eks. omtales personerne ofte ved deres fulde navn, som Rosemarie Wunderlich Hermansson, Ebba Hermansson Grundt og Gunnar Barbarotti. Der er mange sjove replikker. Som da Barbarottis ekskones nye mand forlader hende til fordel for en farvet mavedanserinde, forsøger Barbarotti at trøste ved at sige: “I det mindste virker han da ikke til at være racist”.

I denne historie er der ingen smarte, hurtige politifolk, der opklarer en sag i løbet af en uges tid. Næh, her går tiden, og først efter et år er sagerne opklaret. Akkurat som man kunne forestille sig det kunne ske i det virkelige liv. Og det er slet ikke så tosset.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter