Forfatterportræt: Kirsten Thorup – opbrud og bølger

af d. 6. marts 2017
 

Kirsten Thorup blev født den 9. februar 1942 i Gelsted på Fyn.

Hun blev den første og faktisk eneste i sin familie, der fik sig en studentereksamen, og det var fra Fredericia Gymnasium. Sidenhen tog hun til det store udland, hvor hun dels var au-pair og dels var på studieophold i Cambridge i England.

Siden 1970 har hun ernæret sig som forfatter – sådan set levet af det siden, og hun har været meget succesrig.

Hun har skrevet romaner, manuskripter til TV, dramatik, og radiofortællinger.

Hun behandler meget ofte kvinders rolle og tilstand, og det gør sig i særlig grad gældende med Erindring om kærligheden, der tager udgangspunkt i en mors kærlighed til sin datter i en 1970’ertid, hvor meget er i opbrud.

Det er ikke blot en stille, fremadskridende roman. Der er opbrud og bølger, og romanens gængse form brydes, hvor det sproglige undertiden når nye højder.

Mange gisner om, at der er et selvbiografisk spor, og Kirsten Thorup har da også udtalt, at hun stadig bebrejder sig selv for ikke at have en mere nærværende mor.

Hun blev tidligt mor og samtidig forfatter, og hun indikerer, at det ikke altid har været lige enkelt at navigere i og balancere forfatterliv og moderrolle.

Der er bøger fra gulv til loft i hendes hjem, og det signalerer, at litteraturen har haft en stor og afgørende plads.

Hun bor i dag i København. Hun har en datter og fire børnebørn.

Hun er en stor forfatter i Danmark. Hun har modtaget adskillige priser, og hun er fornyende og eksperimenterende som forfatter – det er en læsning værd!

Læs anmeldelser af Kirsten Thorups bøger her