0 kommentarer

Tove Ditlevsen om sig selv af Tove Ditlevsen

af d. 29. oktober 2020
Info
 
Sideantal

126

Udgivet

2020

ISBN

978-87-02-30216-5

Udgave

4. udgave, 1. oplag

 

I 2017 ville Tove Ditlevsen have kunnet fejre sin 100-års fødselsdag – havde det ikke lige været fordi hun drog herfra i utide ved at begå selvmord i 1976.

Heldigvis har vi stadig hendes bøger, og Gyldendal har de seneste par år taget den gode beslutning, at genudgive flere af hendes bøger så nye generationer af læsere også kan stifte bekendtskab med en af landets allerbedste socialrealistiske forfattere, der som bekendt selv opvoksede i en arbejderklassefamilie på Vesterbro i København.

”Tove Ditlevsen om sig selv” udkom for første gang i 1975 og i 2020 valgte forlaget så, at lade bogen genudgive – og hurra for det.

Som den skarpsindige læser måske allerede har gættet er der her tale om en bog, hvor Tove Ditlevsen har skrevet en litteraturhistorie over sit eget forfatterskab.

Bogen er kronologisk opbygget, hun gennemgår forfatterskabets værker og de omstændigheder, der har defineret værkerne.

Tove Ditlevsen skriver bl.a. om de bøger, der handler om hendes eget liv: ”Barndommens gade” og ”Gift”, men også om flere af hendes digtsamlinger. Hertil kommer meget ærlige beskrivelser af Tove Ditlevsens liv i de perioder hvor hendes bøger udkom: de forliste ægteskaber, stofmisbruget og de skandaler, der i perioder klæbede til hende.

”Tove Ditlevsen om sig selv” er en glimrende bog. Ikke så mange dikkedarer, men bare beskrivelser lige ud af landevejen om det liv hun har ført sig og det alt for korte liv hun nåede at leve her på jorden.

Bogen er velskrevet og relevant og giver et godt indblik i hvad for et menneske og forfatter Tove Ditlevsen var, bogen er i høj grad læseværdig.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter