0 kommentarer

When the Sleeper Wakes af H.G. Wells

af d. 26. december 2011
Info
 
Sideantal

196

Udgivet

2009

Originaltitel

When the sleeper wakes

 

Fra forfatteren, som også står bag klasikerne “War of the Worlds” og “The Time Machine” er dette en af de første rigtige Science fiction romaner, der blev udgivet allerede inden man havde navngivet genren. Denne type roman var kendt som scientific romance, fantastic mystery eller scienti-fiction og var med til at lægge fundamentet for denne nye genre.

“When the Sleeper Wakes” er historien der blev skrevet for hundrede år siden om hvordan fremtiden ser ud hundrede år fra idag.

Vores hovedperson Graham, en engelsk gentleman fra slutningen af det 19. århundrede, er på randen af nervesammenbrud pga. søvnløshed. Han forsøger med både konventionelle og også mere alternative metoder at komme problemet til livs, men intet lykkes. Han ser til sidst ingen anden udvej end at springe ud fra klipperne og ned i dybet for at finde hvile. Men hans selvmordsforsøg forhindres af en Mr. Isbister som inviterer ham til sit slot for at forsøge at hvile ud. Det lykkes da også Graham at falde i søvn, men et nyt problem opstår. Nu kan han ikke vågne igen. Hans krop går i fuldstændig dvale. Alle hans livsvigtige kropsfunktioner er stadig i gang, men intet kan vække ham fra sin koma.

Graham rejser sig først fra sit leje 200 år senere, hvor han vågner op til en verden meget langt fra den han lagde sig til at sove i.
Til sin store forundring opdager han at han ikke blot er den rigeste mand på jorden, men også har magten til at regere over det meste af verden. Det er dog ikke en position han kommer let til, da dem med magt langt fra har tænkt sig at overgive den frivilligt.

Interessekonflikten bliver til en verdensomspændende revolution, hvor Graham med folket på sin side kæmper for sit forældede ideal om en demokratisk verden, hvor hver mand er sin egen herre.

Jeg er meget stor fan af disse gamle sci-fi romaner, hvor forfatteren selv har levet i en helt anden tid, og derfor kan nogle af hans forestillinger om fremtiden virke fuldstændigt vanvittige, men mange gange har personer som H.G. Wells, Jules Verne og Ray Bradbury ramt fuldstændig plet med deres spådomme. De fik fuldstændig ret i at vi en dag ville lave maskiner der kunne dykke til havets bund, flyve over Atlanten og sætte mænd på månen. Underholdningsværdien ligger dog i at dette skulle foregå med damp og kulkraft.

Jeg vil gerne foreslå denne bog til alle science-fiction nørder, dog med den lille advarsel at læser man den på engelsk kan den godt være en hård kamel at sluge, da sproget stammer fra ca. 1890 og derfor kan være svært at forstå.

Hvis man har mere blod på tanden inden for denne genre vil jeg varmt anbefale Ray Bradbury’s “The Martian Chronicles”.

Bedømmelse
Karakter