0 kommentarer

Terapi og dyr i baghaven af Iben Krogsdal

af d. 26. december 2011
Info
 
Sideantal

144

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7973-511-8

 

“Terapi og dyr i baghaven” er en novellesamling. Hovedpersonerne i novellerne lever alle et tilsyneladende lykkeligt og indholdsrigt liv, men alle mangler de alligevel indhold i tilværelsen. De er pæne at se på, men materien er der ikke. Den er det så op til hovedpersonerne at finde. En opgave som de slet ikke magter. Nogle forsøger at finde det manglende DET i arbejdet, sex, samværet med andre mennesker, fart..

De fleste af hovedpersonerne mærker selv indholdsløsheden og meningsløsheden i deres eget liv, imens andre mener sig bedre og mere værdifulde end den omverden de omgiver sig med.

Som i novellen “Dem der handler i Bilka”, hvor vores hovedperson har travlt med at synliggøre forskellen mellem dem og os, både overfor sig selv og manden.

“Jeg har tyve minutter. Jeg skubber indkøbsvognen ned gennem midtergangen forbi dametøj, sko og kosmetik. Undervejs passerer jeg en endeløs række af overvægtige damer mellem fyrre og halvfjerds i spraglede t-shirts. Nogle af dem har markante og farvestrålende briller og alt for kækt klippet hår. De er alle sammen ret ens..nu mærker jeg tydeligt, at jeg egentligt ikke bryder mig om at være her.”

Og alligevel, når vi som læseren ser hendes liv udefra, er det hverken værre eller bedre end alle de andres liv.

For få af hovedpersonerne er der håb. De lærer via egne eller andres traumatiske oplevelser at sætte pris på den virkelighed de lever i. De lærer, at værdien findes i samværet med andre – også selvom de ikke længere er hverken unge eller smukke. De lærer, at de må værdsætte det de har.

Novellerne er alle skrevet i et meget nøgternt sprog, der næsten får sandheden i dem til at virke endnu mere skræmmende. Den rummer uhyggelige personportrætter af mennesker, der ikke kender sig selv eller i hvert fald ikke vedkender sig dem selv.

Det er et rystende tidsbillede af den virkelighed vi alle er en del af, men der er alligevel et spinkelt håb, for måske er vi klogere end dem, der ikke læser litteratur.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter