0 kommentarer

Tossen fra Frihedspladsen af Hassan Blasim

af d. 2. november 2017
Info
 
Sideantal

125

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7695-483-3

Originaltitel

Oversat fra arabisk af Ellen Wulff

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Tossen fra Frihedspladsen” er den irakiske forfatter Hassan Blasims første novellesamling. Forfatteren omtales ofte som en af den arabiske verdens få yngre succesforfattere, men efter at have læst denne novellesamling må jeg indrømme, at jeg ikke helt har fået øje på netop denne bogs litterære kvaliteter.

Bogen indeholder 11 noveller, der alle er ganske korte (selv for noveller at være).

Novellerne handler primært om de menneskelige konsekvenser af krig og ødelæggelse i Irak og Syrien, så det er nok ikke en bog man har lyst til at læse hvis man har sarte nerver eller lider af tungsind.

Første novelle hedder ”Officielt og reelt” og handler om en asylansøger, der er flygtet fra krig og fortæller hvordan det opleves at søge asyl i et nyt land, hvor man ikke kender sproget eller de sociale regler. Det man kender er den officielle grund til, at man søger asyl – og så er der den reelle grund til, at man ikke længere kan opholde sig i sit hjemland. De to årsager falder nogle gange sammen, andre gange ikke. Novellens hovedperson fortæller om de begivenheder, der har ført ham frem til at flygte fra hjemlandet – og det er mildest talt ikke småting som hovedpersonen har gennemgået inden han landede på et asylcenter i vesten.

Læsere af denne anmeldelse kan med en vis ret spørge mig hvad jeg så har imod denne bog, for sætter den måske ikke fokus på et meget aktuelt emne? Jo, det gør den, men der er desværre noget overfladisk over novellerne. De fleste af novellerne har en underligt konstrueret slutning, hvilket jeg synes var påfaldende irriterende.

Derudover synes jeg det haltede med flere af personbeskrivelserne – de fleste fremstod ganske enkelt ikke særligt overbevisende, så jeg nåede aldrig rigtig at komme ind under huden på personerne eller blive fanget af fortællingerne. Bevares, enkelte af novellerne er gode, men de fleste fremstod intetsigende for denne anmelder, og derfor kan jeg ikke tildele bogen mere end to stjerner.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter