0 kommentarer

The Sleeper and the Spindle af Neil Gaiman

af d. 20. februar 2015
Info
 
Sideantal

68

Udgivet

2014

ISBN

978-1-4088-5964-3

 

Jeg har ikke læst voldsomt meget af Neil Gaimans værker, men da jeg opdagede hans lille genfortolkede eventyr her, slog jeg til. Og hold nu op hvor jeg elskede det! Overordnet er min eneste negative kommentar, at det var alt for kort.

Det er en lille genfortælling af de kendte eventyr ”Snehvide” og ”Tornerose”, dog med et lille Gaiman twist som kun han kan. Samtidig sprudler han så fornøjeligt med sproget at man bare forsvinder i det univers han formår at male med så få sider. Som sagt er det faktisk bare en lille novelle, men der ligger så meget mere i den at den sagtens kunne have været i romanformat. Da jeg var færdig sad jeg bare og ville have meget mere.

Jeg elsker eventyrgenfortællinger generelt og det her var ingen undtagelse. De vanvittige flotte illustrationer er bare med til at bidrage til en endnu flottere læseoplevelse. Gaiman formår som sagt at skabe et helt univers på få sider, og selvom eventyret som sådan er afsluttet er der stadig en hel del spørgsmål ubesvaret som kunne åbne for mere. Derudover er Gaimans humor også at spore hele vejen igennem, og i det hele taget bare hans måde at lege med sproget.

“Have you noticed,” asked the shortest of the dwarfs, “something unusual?” They had names, the dwarfs, but human beings were not permitted to know what they were, such things being sacred. The queen had a name, but nowadays people only ever called her Your Majesty. Names are in short supply in this telling.”

Jeg kunne rigtig godt lide hvordan Gaiman twister de kendte figurer fra ”Snehvide” og ”Tornerose” og næsten omvendte de typiske kønsroller en smule også. Der er også en skjult ondskab i nogle karakterer som man måske ikke ville forvente der var, heksen for eksempel er så meget mere lusket end man lige havde forudset. Og den typiske lykkelig-til-deres-dages-ende er heller ikke som man lige ville have gættet sig til.

Hvis du også elsker eventyrgenfortællinger eller bare elsker Neil Gaimans stil så skal du tage at læse den her. I det hele taget syntes jeg bare du skal tage at læse den!

lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter