0 kommentarer

Stjernebyerne af James Blish

af d. 5. september 2003
Info
 
Sideantal

141

Udgivet

1974

ISBN

87-7490-071-4

Originaltitel

A Life for the Stars

 

En gang imellem skal jeg bare ud i rummet. Rent litterært kan det blive for trangt her og nu i det jordiske. Sådan får jeg det bare i ny og næ, og så skal der læses science fiction. Faktisk gør det ikke så meget at ”Stjernebyerne” ikke var særlig god. Den gjorde det den skulle.

Bogen handler om 16-årige Chris. Han bliver tvangshvervet til at gå ombord i byen Scranton, hvis ’svimmelsnurre-felt’ netop skal til at aktiveres fordi byen skal forlade jorden.

”Nu var desperationens time kommet for denne by, som den var kommet for så mange andre. Den var på vej ud i rummet – for at blive en omstrejfende arbejder blandt stjernerne.”

Vi skriver etellerandet år engang efter 3089. Chris rejser rundt på Scranton i et års tid, og bliver så overført til New York fordi der ikke er mad nok på Scranton. På New York bestemmer det datamatiske netværk, Byfædrene, hvem der opnår borgerstatus, og hvem der ikke gør. Uhadada…

Læs bogen hvis du er ved at sprænges over ikke at kende slutningen. Bliver Chris ’borger’ og får han dermed tildelt udødelighedsmedicinen? Eller må han leve og dø som en ordinær dødelig ’passager’?

”Stjernebyerne” er i det store og hele ikke en særlig god bog, men der er alligevel interessante passager, blandt andet om den betydning myter og legender har for menneskene. Den bærende kvalitet ved denne bog er dog dette: At det som science fiction fra starten af 60’erne, er litterær kitch – fyldt med ord som ’svimmelsnurre-felt’…

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter