0 kommentarer

Zeitgeist af Jane Mondrup

af d. 22. februar 2019
Info
 
Sideantal

384

Udgivet

2019

ISBN

978 87 7695 545 8

Udgave

1. udgave

 

Handlingen i ”Zeitgeist” lægger ud i 1890 et sted i Sydengland. Det er imidlertid ikke helt det victorianske England, vi ville forvente at møde.

Jo, de store palæer, de fornemme klæder og de udsøgte manerer ligner til forveksling. Men indbyggerne i Det britiske søimperium, som landet hedder, kan kommunikere ved hjælp af talerør, man flyver i aeronauser (avancerede luftballoner), og de elegante automobiler minder om noget fra 1930’erne.

I denne kontrafaktiske tidslomme vågner Ejvin Rode fortumlet op. Hvordan er en klassisk dannet filolog kommet fra det 21. århundredes København til en syret udgave af det 19. århundredes Storbritannien?

Arkæologen og historikeren Jane Mondrup har skrevet en både sær og fængende roman i en genre, som i mangel af bedre betegnelser må kaldes et mix af fantasy, sci-fi og steampunk, der dyrker anakronistisk teknologi som den netop beskrevne fra victoriatiden.

Lykkeligvis skriver Jane Mondrup med stor flair for historiske miljøer, så selv læsere, der normalt ikke ville drømme om at hoppe ud i fantasy eller sci-fi, vil få en interessant og tankevækkende læseoplevelse.

Sammen med den mystiske Hector flyver Ejvin i aeronaus til Jylland for at lede efter Hectors forsvundne søster, videnskabskvinden Lily Wycliffe. En grum overraskelse venter Ejvin, for det Danmark, han kender, eksisterer ikke længere. Menneskene ej heller.

Hohenheims Eksperiment kaldes katastrofen, der ramte landet i en fjern fortid. Tilbage i 1500-tallet foretog Theophrastus von Hohenheim, tysk mineralog og specialist i atomfysisk alkymi tilknyttet Gustav Vasas hof, nogle eksperimenter med et ukendt stof, der eksploderede med så voldsom kraft, at hele “den scadinaviske halvø” blev lagt øde. Befolkningerne døde af en slags pest, der smeltede kødet af knoglerne på dem.
Så voldsom var eksplosionen, at der opstod sprækker i tiden. Eller rettere: Der eksisterer nu flere tider parallelforskudt fra hinanden, og Ejvin møder en gruppe overlevende fra dengang, Læderhuderne, som er på jagt efter Tempus Verum, den sande tid. Nemlig den tid, Ejvin kommer fra, og som De og jeg vist nok befinder os i.

Heldigvis kan han gøre fælles sag med den smukke Laureline, som han møder ved den tysk-jyske fyrst Hadiks hof. Forude venter en endnu kraftigere version af Hohenheims Eksperiment, Eklysen (apokalypsen), som har potentiale til at udslette alt menneskeligt liv, men også til at genskabe den sande tid. Ejvin og Laurelines dilemma er, om de skal flygte eller prøve at forhindre katastrofen. For i hvilken tid har deres spirende kærlighed de bedste vilkår?

Bogen slutter på en svensk klippe, hvor den gale og geniale videnskabsmand Hohenheims efterfølger er klar til yderligere eksperimenter.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter