0 kommentarer

Det rene land af Alan Spence

af d. 4. februar 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

462

Udgivet

2008

ISBN

978-87-638-0673-2

Originaltitel

The Pure Land

 

Skønhed og grusomhed går hånd i hånd i denne medrivende historiske roman om skotske Thomas Glover, som blev japansk samurai.

“Det rene land” tager udgangspunkt i Thomas Glover, som var en skotsk handelsmand fra midten af 1800-tallet.

Glover bor i Aberdeen og arbejder på et kontor, men føler sig bundet, så han griber chancen for eventyr, da han bliver tilbudt et job for firmaet Jardine, Matheson & Co. i Nagasaki. Han rejser til Japan, hvor et helt nyt liv begynder. Alt er anderledes her, og mange japanere så i virkeligheden helst, at de vestlige barbarer blev smidt ud af landet igen.

Men Glover falder godt til i landet trods den konstante trussel om vold, og forelsker sig i en japansk pige. Han bliver også involveret i det politiske spil, hvor oprørsgrupper ønsker at fratage Shogunen magten for at give den til kejseren. Det er ikke ufarligt, men Glover føler sig forpligtet overfor sit nye land.

Alan Spence skriver rigtig godt og får fortiden til at stå lyslevende for læseren. Han beskriver de japanske te-ritualer, samuraiernes æreskodeks der er så forskellig fra den vestlige forståelsesramme, den vestlige verdens arrogante overlegenhedsfølelse, og den kærlighed Glover umiddelbart får for det komplekse men fascinerende land, Japan. Man får sympati for Glover, som rummer en åbenhed overfor det fremmede, men som alligevel bevarer sine skotske rødder.

Historien starter i 1945 lige efter, at atom-bomben er faldet. Glovers søn sidder i huset og ser på et foto af sin far. Herefter springer handlingen tilbage til 1858, da Glover bor i Aberdeen og herfra fortælles hans historie.

Det siges, at operaen “Madam Butterfly” bygger på Glovers ulykkelige forelskelse i en kurtisane, og Alan Spence fortæller også om Glovers kærlighedsliv. Men fokus er på hans virke som handelsmand og katalysator for de store politiske omskiftninger i Japan, og det synes jeg er rigtig valgt.

“Det rene land” er en spændende historie, som bygger på historiske facts, men som dog ikke lægger skjul på at være en roman. Den er velskrevet, og jeg blev fængslet af både personerne og den fantastiske beskrivelse af Japan.

En dejlig roman om en interessant person i et spændende land under en tid med omvæltninger.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter