0 kommentarer

Hundehjerte af Gurli Marie Kløvedal

af d. 10. juli 2020
Info
 
Sideantal

300

Udgivet

2020

ISBN

9788793825369

Udgave

1. udgave

 

I USA er præsident Trump netop død efter et uheld. Konspirationsteorierne eksploderer, og landet går amok i et orgie af vold, alle mod alle.

Fra Kina siver forlydender om et ekstremt farligt sygdomsudbrud.

I Danmark har Elin Arenfelt, 29, skrevet en ph.d. om relationen mellem hunde og mennesker. Hendes forskning viser, at hunde er “et rent mirakelmiddel. Hundeejerne havde langt færre blodpropper, lavere BMI, en stærkt formindsket risiko for alvorlig depression og et hele 28 procent lavere indtag af håndkøbsmedicin.”

Kort sagt: Alle bør have en hund.

Sammen med finansmanden Asger headhuntes Elin af to opfindsomme brødre, der har skabt en forbløffende virkelighedstro robothund. Elin skal forfine hundens adfærd, Asger skal skaffe penge til den videre udvikling hos en hundelskende amerikansk milliardær. Afsted til USA.

I New York møder Elin Shanay, en sort aktivistpige, der sammen med sin kæreste skaber antiracistiske happenings. Et event går gruelig galt, og pludselig er de to unge kvinder på vej tilbage til Hellerup, hvor Elins giftige skuespillermor ligger for døden.

Imens har USA’s kommende præsident, Ivanka Trump, planer om at bosætte månen. En ubemandet atomkraftdrevet raket skal udgøre fortroppen. Ombord er kun – en hund.

Gurli Marie Kløvedal debuterer med den opfindsomme spændingsroman ”Hundehjerte”, der foregår i en nær og ganske plausibel fremtid.

Der er fuld fart på fra start til slut, aldrig et kedeligt øjeblik. Kløvedal skriver godt, med fine menneskelige observationer og originale indfald. Det er et scoop at lade den følelsesmæssigt afstumpede Elin knytte sig følelsesmæssigt til hunden Leia, der jo ikke er en rigtig hund, men har mange af de samme kvaliteter.

Bogen har imidlertid også et par iøjnefaldende svagheder. Persontegningen er for stereotyp. Elin er smuk. Shanay er smuk. Shanays møgkæreste er smuk. De to piger er ejegode, mændene er ofte dumme svin eller i hvert fald lettere blakkede typer. Amerikanerne som folk er rene tegneseriefigurer.

Det høje tempo er både en styrke og svaghed. Skarpe hjørner skæres i faretruende fart, ideerne overhaler logikken. Hvilket normalt menneske vil stiltiende finde sig i at få indsat et implantat, der binder én permanent til en robot lige i nærheden? Og lyder det sandsynligt, at alverdens statsledere uden videre vil bifalde, at USA gør månen til en af De Forende Stater? Nej, vel…

”Hundehjerte” er en mere end godkendt debut fra Gurli Marie Kløvedal, hvis kreativitet og udsyn ikke kommer fra fremmede. Hun er datter af eventyreren og forfatteren Troels Kløvedal og har tilbragt dele af sin opvækst på det gode skib Nordkaperen.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter