0 kommentarer

Søde Tand af Ian McEwan

af d. 23. juni 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

400

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-13287-8

Originaltitel

Sweet Tooth

 

Søde Tand er navnet på en snedigt udtænkt efterretningsoperation, hvor engelske MI5 formummet bag skæg og blå briller sponserer lovende forfattere med de rette antikommunistiske synspunkter. Året er 1972, den kolde krigs propagandakanoner buldrer på begge sider af jerntæppet, hemmelige agenter har travlt med at skabe disinformation overalt, ikke mindst for at hindre de røde arbejdere i at få for stor magt.

Den unge, velopdragne og litterært interesserede Serena Frome forføres af en kultiveret, ældre professor på Cambridge, der rekrutterer hende til en karriere i efterretningstjenesten. Hendes mission bliver at overbevise den talentfulde forfatter Tom Haley om, at han skal tage imod et generøst legat fra en tilsyneladende helt uskyldig fond.

Hvem vil ikke have en stor pose penge forærende, så man kan skrive løs uden at tænke på husleje – og oven i købet få råd til østers og champagne i rå mængder? Haley hopper i med begge ben, Serena og han falder pladask for hinanden, et lige dele stormfuldt og hemmelighedsfuldt forhold indledes.

Men ikke alt er idel lykke. I baggrunden lurer en forsmået elsker med skjulte dagsordener. Og professoren, der håndplukkede Serena, har tilsyneladende også spillet med mærkede kort…

“Søde Tand” er en bittersød kærligheds- og spionhistorie fra den tågeindhyllede nation, der mestrer genren bedst: England. Forvent ikke højspændt drama som hos John le Carré, snarere psykologisk indsigt à la Julian Barnes. Prisbelønnede Ian McEwan skriver en smuk, formfuldendt og let prosa og er tydeligvis et dannet menneske, der uden besvær trænger helt ind under huden på sine intelligente personer.

Som læser cruiser man i behagelig fart gennem den medrivende handling, hygger sig i de noget bedagede, ærkebritiske rammer og lader sig til sidst med begejstring overraske af den elegante kompositoriske sløjfe på hele affæren.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter