0 kommentarer

Gudernes skæbne af Lars-Henrik Olsen

af d. 9. november 2006
Info
 
Sideantal

432

Udgivet

2006

ISBN

87-638-0471-9, 978-87-638-0471-4

 

Det længe ventede fjerde og afsluttende i Lars-Henrik Olsens fabelagtige serie om Erik Menneskesøn er endelig kommet, og lige nu er jeg ikke lig med billedet på en skuffet læser – nej, “Gudernes skæbne” er en fantastisk bog og Olsen har endnu engang præsteret over forventning og formået at hæve niveauet og overraske sin læser.
Det er virkelig, som det så fint skrives på coveret, “en forjættende rejse i den nordiske gudeverden”. Det er utroligt, hvordan forfatteren gennem hver eneste bog bemestrer at flette fantasy og de forskellige mytologiske gudesagn sammen, på en sådan måde, at læseren ikke kan andet end at blive fascineret af denne rigtig gode bog, som samtidig er et pragteksempel på, at der skal viden til for at skrive en bog – og ja, Lars-Henrik Olsen har styr på sine fakta!

Bogen hovedperson, Erik (Menneskesøn) skal på ferie til Island, som danner grundlag for mange gamle sagn, og derfor betages Erik straks af øens historie. Med sig har han sin far og mor; samt vennen Thomas.
Da Thomas og Erik senere bliver overrasket af en flodbølge forårsaget af et voldsomt jordskælv, mister Erik bevidstheden, og da han igen er ved sine fulde fem, befinder han sig i gudernes hjemsted, Asgård. Han finder ud af, at jætterne ved han er ankommet, og de er ude efter ham. Samtidig er han også i unåde hos Odin, så han må undgå begge parter og prøve at finde ud af, hvorfor han endnu engang er blevet bragt op til denne anden verden.

Midt i dette kaos med jætter i Asgård og hans ankomst dertil, dæmrer det snart for ham, at det ikke ser godt ud for guderne, og mens uvejrsskyerne trækker sig sammen over gudernes verden, må han og de andre aser indse, at Ragnarok – verdens undergang – er nært forestående.

“Gudernes skæbne” er en rigtig god ungdomsroman; dramatisk, med mytologi, magt, krig og kærlighed som historiens midtpunkt. Sproget er letlæseligt og bogen henvender sig til børn og unge med hang til fantasy og mytologi. Personligt har jeg nydt denne eminente tetralogi, hvor dette fjerde bind har afsluttet serien på en ypperlig og næsten perfekt måde.
Selvom de andre bøger i historien er rigtig gode, må dette siges at være kronen på værket, da “Gudernes skæbne” er den altoverskyggende bedrift fra skribentens side.

Lars-Henrik Olsen, jeg takker dig for denne aldeles uovertrufne fortælling.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter