0 kommentarer

At elske – en roman om Tycho Brahes søster, Sophia af Bodil Steensen-Leth

af d. 10. december 2006
Info
 
Sideantal

300

Udgivet

2006

ISBN

87-02-05327-6, 978-87-02-05327-2

 

Tycho Brahe var en af de mest anerkendte videnskabsmænd i danmarkshistorien. Godt nok var det hans assistent Kepler der introducerede den version af det geometrisk baserede stjernesystem vi kender i dag, men det var Tychos arbejde der førte frem til opdagelsen af at jorden ikke var omdrejningsgrunden i universet, men snarere solen. Ikke en teori Brahe støttede men en teori som Brahes omhyggeligt indsamlede data beviste efter hans død.

Brahe var tidligt i livet udtaget til videnskabens tjeneste. Han var ud af en stor søskendeflok og den han var tættest på var Sophia. De havde de første mange år et næsten incestuøst forhold, hvor de begge var sikre på at de elskede hinanden som udkårne og ikke bror og søster. Fordi Tycho elskede sin søster så højt hjalp han hende også med at bryde ud af datidens rammer for kvinder. Sophia var en højt begavet ung kvinde som igennem sit liv nåede at beskæftige sig med alverdens videnskaber og brillere i alkymi og herbari. Hun var en af de få lærde kvinder i Danmark, noget som hendes familie ikke støttede hende i. “At elske” er historien om hendes liv og en spændende en af slagsen. Vi følger hende fra da hun er teenager i det skånske opland, på slottet Knudstrup, til hendes brors død i Prag.

Bogen er spændende fordi den historiske figur bliver gjort meget levende af forfatteren. Jeg fattede sympati for personen Sophia og fik ondt af hende når det ikke gik så godt for hende. Jeg har altid været meget interesseret i personerne omme bag den fornemme titel og i denne bog, lykkedes det forfatteren at få personen til træde frem og leve lidt igen.

Er du interesseret i historiske romaner som spekulerer videre på datidens store spørgsmål, så er det her bogen for dig. Perioden er 1556-1643.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter