0 kommentarer

Skønne verden, hvor er du af Sally Rooney

af d. 8. september 2022
Info
 
Sideantal

358

Udgivet

2021

ISBN

978 87 434 0175 9

Originaltitel

Beautiful World, Where Are You - oversat af Karen Fastrup

Udgave

1. udgave

 

Sally Rooney er et kolossalt talent, en litterær superstjerne og noget så sjældent som et rigtigt menneske af kød og hjerteblod. Denne velskrevne ægthed gennemsyrer alt, hvad hun skriver. Rooneys gennembrudsroman “Normale mennesker” er den mest medrivende kærlighedshistorie, jeg nogen sinde har læst; netop fordi karaktererne og handlingsgangen føles så autentisk.

Efterfølgeren, “Skønne verden, hvor er du” er også rigtig god, men måske en anelse sværere tilgængelig (derfor: læs “Normale mennesker” først).

De to unge, irske kvinder Alice og Eileen sender lange, følsomme og filosofiske mails til hinanden om livet, vores kultur eller mangel på samme, klimaet, gud og ikke mindst kærligheden.

Alice er en berømt og ganske velhavende forfatter; Eileen er dårligt lønnet medarbejder på et litterært tidsskrift i Dublin. Den ene er lyshåret, den anden mørkhåret, men ellers minder de meget om hinanden. Intellektuelle, veloplyste, velformulerede, frustrerede over hankønsvæsener, med hang til uforpligtende sex samt bitre (let selvmodsigende) angreb på en uforstående omverden i almindelighed og hinanden i særdeleshed.

Den underholdende mailudveksling udgør vel sagtens lidt under halvdelen af bogen.

I den anden halvdel møder vi Alice og Eileen i virkeligheden. Alice, der på Tinder møder den kyniske, klartskuende og hudløst ærlige lagerarbejder Felix. Og Eileen, der måske, måske ikke får et forhold til sin barndomsflamme, den smukke, næstekærlige og inderligt troende Simon.

Lad os bare røbe, at Sally Rooney ikke fedter med beskrivelserne af nogle særdeles saftige sexscener. Det er hendes varemærke.

Hvor de lange mails er helt tæt inde på den skrivende, er virkelighedens scener bevidst skrevet med den alvidende fortællers distance; som et mobilt, altseende kamera. Det er en pudsig effekt i en i øvrigt begavet, underholdende og tankevækkende roman.

Efter at have læst om Sally Rooneys eget liv – og set fotos af hende – opstod den tanke, at Alice og Eileen repræsenterer forskellige sider af Rooney selv. Den berømte forfatter versus den litterært begavede kvinde, som blot ikke har fået succes (endnu). Hvis de to kvinder dybest set er én, nemlig Rooney, er ”Skønne verden…” en mindre, indre dialog om livets store spørgsmål: Ejer mennesket et værdifast moralsk kompas, findes gud eller ej, er sex den bedste kur mod ensomhed eller blot en overfladisk sutteklud …?

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter