0 kommentarer

Joyland af Stephen King

af d. 29. marts 2015
Info
 
Sideantal

301

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93166-36-3

Originaltitel

Joyland

 

Stephen King er en meget alsidig forfatter. Mange tænker kun på ham som “the king of horror”, men i virkeligheden befinder hans fortællinger sig ofte i alle mulige andre genrer. Jeg har været stor fan af ham, siden jeg første gang læste “Opgøret” (eller “Slutspil” som titlen var på den tre-binds udgave, der først udkom på dansk), og har holdt af det meste.

I “Joyland” befinder vi os i North Carolina i 1970’erne. Hovedpersonen er den 21-årige Devin Jones, der tager et sommerferiejob i forlystelsesparken Joyland. Her forsøger han at komme sig over sin første hjertesorg, da kæresten Wendy slår op med ham, mens han tjener penge til næste års semester på college.

Sommeren bringer både livslange venskaber og fortællingen om et genfærd, der hjemsøger parkens spøgelseshus, hvor en ung pige nogle år forinden er blevet myrdet.

“Joyland” er ikke så meget en spændingsroman, som det er en slags “coming of age” historie. Nok er der et mord-mysterium undervejs, men fokus er på Devin, som i løbet af sommeren udvikler sig fra en ulykkelig forelsket ungersvend, til en handlekraftig mand der tager sit ansvar på sig – også når det har konsekvenser.

Det er ikke første gang, King har skrevet en “coming of age” roman. Allerede i 1982 udgav han kortromanen “Liget i skoven” (“The Body”), om en gruppe drenge som tager på tur for at finde liget af en dreng, der er blevet kørt over af toget i en skov. Historien er en af de smukkeste i hele Kings forfatterskab, og resulterede da også i en fremragende filmatisering i 1986 med titlen “Stand by me”.

Desværre synes jeg ikke, at “Joyland” tilnærmelsesvis nærmer sig samme høje niveau. Det er ikke fordi, historien som sådan er dårlig, men King har bare fortalt den før – og bedre. Romanen virker lidt som venstrehånds-arbejde, hvor King genbruger sine kendte virkemidler, men uden deres sædvanlige overbevisning.

Har man ikke tidligere læst noget af Stephen King, er oplevelsen af “Joyland” muligvis anderledes, idet metaltrætheden formentlig ikke skinner ligeså tydeligt igennem. Men har man stadig King til gode, og vil man gerne læse en “coming of age” historie, så tag hellere “Liget i skoven” og få en fantastisk læseoplevelse.

Med andre ord – ikke Kings bedste roman.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter