0 kommentarer

Henriette skal du også glemme af Stig Claesson

af d. 12. juni 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

129

Udgivet

1979

ISBN

87-01-71561-5

Originaltitel

Henrietta ska du också glömma

Udgave

1.udgave

 

Gustav Pettersson kører et lille foretagende med et omrejsende pornoshow, ‘Petterssons Sexorama’. Hver sommer drager han rundt med sine fire aktører og et lille cirkustelt, som de stiller op på markedspladser. En stripper, to lesbiske elskende og en mand, som præsterer en rejsning så kraftig, at der kan hænge fire dametasker på kalorius, alt imens han udstøder politiske slagord..

Hvert forår bor Pettersson i en lejet knaldhytte langt ude i skoven, hvor han forbereder den kommende sæson. Pensionisten Höglund samt det noget usædvanlige par ‘småbrukare’, Einer og Sara, udgør de eneste naboer i miles omkreds. Indtil det førtidspensionerede postbud Gotthard lejer en nedlagt landarbejderbolig. Så er der selvfølgelig Greven, som kommer og tilser sine besiddelser, og endelig er der Henriette; men hun er jo kun turist – desværre..

Einer minder om en sigøjner og falleret tangodanser, er rygopereret og kan ikke ret meget, selvom Höglund hævder at Einer bare er en doven hund. Sara er frodig og velformet, går i højhælede sko, lårkort og nylonstrømper med søm, undtagen når hun kører traktor. Første gang Gotthard ser hende bliver han så bjergtaget, at han føler trang til at male hende, mens hun sidder på en taburet kun iført sko, strømper og læberødt. Og han får lov, for både Sara og Einer er ret så frisindede.

Da åen oversvømmes og broen står under vand får Pettersson liggende gæster. Greven, som er sunket i med sin Landrover og Gotthard, som egentlig godt ku’ gå hjem, men desværre er fælt mørkeræd. Og pludselig dukker så den unge Henriette op, våd og forkommen med forstuvet fod. Pettersson bliver forelsket lige på stedet, selvom han venter et par dage med at erklære hende sin kærlighed. Hele livet har han ventet på at møde kvinden i sit liv – og nu er han 50. Desværre sker det heller ikke denne gang, for Henriette har sit eget liv langt derfra.

“Henriette skal du også glemme” er sidste del af hvad der kaldes en romantrilogi om et stykke Sverige under afvikling, som indledtes med “Hvem elsker Yngve Frej?” og efterfulgtes af “På palmeblade og roser”.
Som de to første historier handler “Henriette skal du også glemme” også om det stille liv i landsbygden, som er ved at forsvinde. I denne sidste del er afviklingen næsten gennemført, tilbage er kun nogle få pensionister, flippere, midlertidige lejere og forvildede turister.
Beskrevet med varme, poesi og munter melankoli.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter