0 kommentarer

Rebecca af Daphne Du Maurier

af d. 17. marts 2008
Info
 
Sideantal

389

Udgivet

2007

ISBN

87-595-1429-9

Originaltitel

Rebecca (engelsk)

 

Der findes bøger på boghandlernes hylder, som udråbt til klassikere udgives igen og igen så alle de følgende generationer kan nyde bogen, blot i nytrykt udgave. ”Rebecca” er en af de bøger – skrevet af Daphne du Maurier i 1938 og for nyligt i 2007 udgav L&R den så igen. Men er den så noget værd i dag stadig?

Kort fortalt ja, men det kræver en nærmere undersøgelse at forklare hvorfor, da bogen ikke er fri for sine knudepunkter. Eksempel; den finder sted i sin egen tid – for lidt over 65 år siden. I en anden kultur, blandt andre traditioner og det kan mærkes bogen igennem at den er skrevet for længere tid siden, end jeg umiddelbart kan huske.

Max de Winter er en forholdsvist ung mand på 42 år, som i forbindelse med et besøg i Monte Carlo støder på bogens fortællerske, som vi aldrig får navnet på. Desværre fordi det er sværere at huske hende korrekt, når man ikke engang har hendes navn at gå efter. Hun arbejder for en rig amerikaner som er fascineret af de rige og berømte og derfor forsøger af komme i kontakt med dem alle – desværre for dem med en del held. Under en influenza som den rige amerikaner får, kommer fortællersken i kontakt med Max De Winter, som spiser frokost med hende og kører lange ture med hende – og hun forelsker sig hurtigt i den meget ældre og meget mystiske mand som Maxim, som hun skal kalde ham, er. For han er ikke meget for at fortælle om sin fortid, sit ægteskab med den nyligt afdøde Rebecca, som var alt det som fortællersken ikke er.

Historien starter med et blik på nutiden og vælger langsomt at gå i flashbacks for at forklare hvordan hovedpersonen er havnet hvor hun er nu.

I starten kedede det mig at læse “Rebecca” fordi fortællersken er netop så grå og naiv at jeg har lyst til at lange hende en og få hende til at vågne op fra sine egne dagdrømme, men historien gror på én og plottet var slet ikke hvad jeg troede, hvilket er ment positivt.

Bogen er desuden filmatiseret af Hitchcock i 1940 med samme navn.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter