0 kommentarer

Nu tuder jeg igen af Jacob Berner Moe

af d. 5. september 2011
Info
 
Sideantal

136

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-11183-5

 

“Nu tuder jeg igen” består af seksten fine noveller. De handler om almindelige mennesker og livets trummerum og fortælles med en rolig fremdrift. Selvom hovedpersonerne både bliver syge og dør foregår det hele i god ro og orden, som havde de indgået en fælles overenskomst.

Novellerne tager fat om forhold mellem børn og forældre, søskende, naboer, par og gamle venner. De er rige på dialog, mens det overlades til læseren selv at gætte sig frem til et miljø. Det går nu også nemt.

Personerne er endt i nogle relationer, hvor de ofte ikke forstår eller direkte foragter hinanden. Fælles for dem er at de ikke siger fra på en rolig, voksen måde. Det fører til forvirring hos dem og let ubehag hos læseren. De fleste bider det i sig, men en enkelt hopper ud af stuevinduet for at slippe for at snakke mere og i en anden af fortællingerne angriber sønnen forældrenes verdensbillede ved at rasere noget af det materielle gods, de sætter så stor pris på.

Det rolige leder tankerne hen på Helle Helles prosa, men selvom der er meget usagt i historierne, er Jacob Berner Moe alligevel mere eksplicit.

I novellen “Postbuddet” kommer en grundejerforening på kant med postbuddet. Postbuddet er faktisk en af de eneste i novellesamlingen der rent ud siger hvad han mener, og det fører til en ret ubehagelig episode. Det er værd at notere sig, at han får det sidste, store, ord.

Et tragikomisk blik på livet afsløres i novellen “For enden af sengen”. Ægteparret er gået i seng og sidder henholdsvis med en bog og avisen, da hun pludselig udbryder at hun er liderlig. De er to i en seng og mindst én har lyst til lidt action, så kunne den jo godt have været i vinkel. Men han vælger at overhøre opfordringen/udfordringen og svarer med “Hvordan kan det være”? Dét må siges at være en meget effektiv partykiller og parret ender da også i en diskussion om svigt i stedet for at have sex. Ærgerligt og meget normalt.

Novellerne er på samme tid hyggelige og forstemmende. Det hele er normalt, spørgsmålet er bare om nogen kan være tjent med det.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter