0 kommentarer

Broen over floden Kwaï af Pierre Boulle

af d. 19. august 2001
Info
 
Sideantal

209

Udgivet

1952

ISBN

87-14-29628-4

Originaltitel

Le pont de la rivière Kwaı̈

 

God læsning om britisk, stivnakket mentalitet. Selv om man er krigsfange i Thailand under japansk herredømme, malarien raser og man står i mudder og igler til navlen, kan man jo godt holde på både form og tradition. Det gør Oberst Nicholson sammen med sine omkring 500 medfanger.

Japanerne beordrer dem til at bygge en bro over floden, men Nicholson nægter at arbejde side om side med sine underordnede; det strider mod reglerne. Han får naturligvis nogle tæsk, men lige meget hjælper det. De engelske soldater lusker rundt imens og sjusker med arbejdet, for at få japanerne til at forstå, at de skal bruge Nicholson som leder. Da obersten endelig får sin vilje, går det store entreprenørarbejde i gang.

Uddrag: ”Så snart rammeholdet var kommet tilstrækkelig langt, satte Hughes de grupper i gang, der skulle konstruere overbygningen. Efter dem kom så andre grupper, der lagde plankedækket med de tunge spor og de to gelændere. De forskellige elementer af arbejdet var så godt koordineret, at broen fra dette øjeblik voksede med næsten matematisk regelmæssighed.”

Det er ren nydelse at inhalere Pierre Boulles viden om forholdene i Sydøstasien. Hvis man har en svaghed for bambus og kan lide sprængstoffer i troperne, er bogen kraftigt at anbefale.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter