0 kommentarer

Hjælp jeg vil skrive en bestseller af Steen Langstrup

af d. 13. april 2008
Info
 
Sideantal

536

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7994-011-6

 

Steen Langstrup har aldrig været bange for at lægge sig ud med den etablerede bogverden. Meget uhørt gik han i 2002 fra forlaget Gyldendal for at starte sit eget forlag, fordi Gyldendal ikke gav ham gode nok vilkår.

Og det er gået fint med at være selvstændigt. Langstrup har udover sine egne bøger bl.a. udgivet Lars Kjædegaard på sit forlag 2Feet. Langstrups bøger får oftest gode anmeldelser og sælger pænt – uden dog at komme i nærheden af salgstallene for f.eks. Dan Browns bestseller “Da Vinci mysteriet”. Langstrup er – med egne ord – en mellembogsforfatter.

Men hvad er det så der gør, at enkelte forfattere brager igennem mellemlaget og pludselig sælger tonsvis af bøger? Og er det måske noget, man kan lære?

I “Hjælp, jeg vil skrive en bestseller” gør Steen Langstrup i hvert fald et forsøg. Han har kontaktet folk fra den danske bogscene, lige fra anmeldere og forlagsfolk til bibliotekarer og selveste kulturministeren. Alle har fået forskellige spørgsmål om, hvad der skal til for at skabe en bestseller, og de mange svar har Langstrup brugt til at forsøge at afdække “bestseller-formlen”.

Langstrup har selvfølgelig også sine egne meninger om både bestsellere og bogbranchen, og både kulturstøtten og visse anmelderes litteratursnobberi får et hak i tuden. Det er underholdende skrevet, og Steen Langstrup giver et spændende øjebliksbillede af den litterære scene i dagens Danmark.

Samtidig med sit portræt af bestselleren og bogbranchen får vi drypvis også tegnet et portræt af forfatteren selv. Ind i mellem beskrivelser af hvordan man kan opdele læserne i forskellige segmenter, og diskussioner om man kan brande sig til at blive et bestsellernavn, fortæller Steen Langstrup meget personligt om sin opvækst. En barndom hvor det langtfra lå i kortene, at Steen skulle blive forfatter, og hvor støtten fra hjemmet var minimal.

Langstrup kalder selv “Hjælp, jeg vil skrive en bestseller” for en: humoristisk og personlig reality-doku-soap-roman. Sikkert er det i hvert fald, at den er svær at genrebestemme. Men det gør ikke noget, for med den dansk-norske forfatter Kurt Aust’s ord, så er “genreopdeling udmærket for litteraturhistorikere, men for forfatteren er det en pestilens”. Det vigtigste må være, at det er interessant – og det er Langstrups nye bog! Han har humor, selvironi og viden, og så er han aldrig bange for at virke provokerende.

Vil du vide lidt mere om den danske bogverden og bestsellerfænomenet, eller vil du “bare” underholdes, så læs “Hjælp, jeg vil skrive en bestseller”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter