0 kommentarer

Nielsens Danmarkshistorie af Mette Finderup

af d. 2. december 2021
Info
 
Sideantal

172

Udgivet

2021

ISBN

9788741517421

Udgave

1 udgave

 

Nielsens Danmarkshistorie starter med at familien Nielsen holder stor familiefest hvor Ida-Marie bag sin farfars ryg har ændre menuen så den bliver klima venlig. Med til festen er pølsemanden Otto og hans hund Pølse, og Ottos rolle i bogen er at han introducerer kapitlerne…hvert kapitel er bygget op om et familiemedlem og en bedrift de har været med i. Den første vi høre om er Jens der som dreng kommer til at opleve Slaget på fælleden i 1872, det er hans ageren under slaget, der med tiden vokser i familien og myten skaber Nielsen-genet. De 11 kapitler slår ned på tidspunkter i historien der har betydet noget for arbejderne og arbejderbevægelsen, og giver samtidig et fint indblik i hvordan det har været, at være barn op gennem tiden. Fra slaget på Fælleden, går turen videre til Harald der ikke føler sig taget alvorligt og sammen med en kammerat vil danne sit eget parti. Vi befinder os i 1899 under storkonflikt og septemberforlig, pengene er små og det ender med at kammeraten stjæler grøntsager fra den nyttehave Haralds mor har gået og værnet om, så der dør Haralds partidrømme. Et par kapitler senere er det Helga der mener at børn bør have stemmeret og laver sit eget optog, inspireret af valglovene 1915-1924. I 1933 er det demokratiet der bliver presset og der var krise i landet, men trods det er Johanne stålfast i sin tro på at gøre det rigtige, så da hun finder en pung med mange penge sørger hun for at den kommer tilbage til ejermanden. Vi fortsætter op gennem tiden med nedslag i 1949, 1957, 1978 til 1993 hvor Mathias far skal til Bosnien og skrive om krigen., og så slutter vi i 2021 med Corona og nedlukning og Ida-Marie der flytter hjem til familiens ældste, gamle Johanne, som fortæller hende om familiens historie. På den måde bliver det hele rundet af og alt kommer til at hænge sammen.

Hvis man har lidt svært ved at finde ud af de forskellige familiemedlemmer og hvordan de relateret sig til hinanden, er der et fint stamtræ forrest i bogen med signaturforklaring. Bagerst i bogen er der efter et pænt farvel fra Otto og Pølse et lille efterskrift, hvor de enkelte årstal får en kort historisk baggrund, og spørgsmål der henvender sig til læseren og dennes familie.

Det er en velskrevet bog af Mette Finderup (1968) og fyldt med dejlige illustrationer lavet af Sussi Bech. Bogen er blevet til i samarbejde med Socialdemokratiet, og vinklen er da også arbejdernes historie. Målgruppen er fra 6 år og op, og med et lix på 23 (beregnet ud fra side 51) kan den derfor sagtens læses af lidt større børn. For mindre børn er det en rigtig hygge bog til oplæsning, og det giver samtidig en god baggrund til snakke om dengang og nu. Jeg har haft meget fornøjelse af at læse den med mine børnebørn, det er virkelig Danmarks historie i børnehøjde og den går rent ind. Jeg kan kun anbefale den, da jeg mener det er vigtigt at børn også kender baggrunden for det samfund vi har i dag, og her er denne bog med til at give et indblik i en del af vores nære fortid.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter