0 kommentarer

Nådestødet af Louise Penny

af d. 19. april 2020
Info
 
Sideantal

385

Udgivet

2020

ISBN

978-87-400-6147-5

Originaltitel

A fatal grace
oversætter: Helena Brennum

Udgave

1.

 

Bogen er 2. del i serien om kriminalkommissær Gamache, og ligesom den første foregår handlingen i den lille by Three Pines i Canada. Hvor det i bog nr. 1 var en af byens kendte og elskede beboere, der blev dræbt, er det denne gang en nytilflytter. Hun kalder sig CC de Poitiers, hun er  ’livsstilsguru’, og har skrevet en bog, der blander forskellige filosofier. Hendes mand er en person, der går i et med tapetet, datteren skiller sig til gengæld ud ved at være meget overvægtig og gå i for små sommerkjoler – selv om vinteren. CC selv er en meget usympatisk person, kold og ufølsom, bryder sig ikke om andre end sig selv og nedgør sin datter i andres påsyn.

Det er en virkelig kold vinter, med hård frost og snestorme. Der er curlingkamp i Three Pines, og CC og hendes fotograf (og elsker) tager med for at få taget PR-billeder, hvor hun ses sammen med ’pøbelen’. Med det meste af byen som vidner, bliver CC dræbt på isen, mens curlingkampen er i gang. Hvem gjorde det – hvordan og hvorfor?

Gamache og hans team bliver sat på sagen, de indlogerer sig på byens bed-and-breakfast og nyder den gode mad på stedet, mens de langsomt nærmer sig sagens kerne.

Mange af bogens personer er gengangere fra første bog, men der er også dukket nye op på arenaen, herunder 3 ældre kvinder, Emile, Moder Bea og Kaye. Bea har et meditationscenter, som hedder Be Calm – det samme hedder CCs bog. Er det et tilfælde?

Også denne bog er ret hyggelig, Gamache fremstilles yderst venlig og sympatisk, han bliver varmt modtaget af byens indbyggere, ja, han bliver nærmest en del af byen, mens han opklarer forbrydelser. De fleste behandler hinanden respektfuldt og ordentligt. Derfor skurrer det i mine ører (eller øjne), at Ruth Zardo, den anerkendte digter, er så grov i munden og at ord som ’kælling’ og ’luder’ tilsyneladende er normal omgangstone for hende.

Opklaringen af mordet i denne bog er lidt mere kompliceret end i den første – men læseren lades ikke i stikken, alt opklares efter nogle fejlskud og vildspor, som der skal være i en krimi.

Forfatteren har skrevet 15 bøger i serien, indtil videre er kun to oversat til dansk. Bøgerne er hyggelige, nemme at følge med i, og man lærer efterhånden den lille bys indbyggere – og Gamache – at kende. Bøgerne kan sagtens læses uafhængigt af hindanden, men som det oftest er med serier, går man glip af noget viden om bogens personer, hvis ikke man starter med bind 1.

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter