0 kommentarer

Vinter- og julefortællinger af Siegfried Lenz

af d. 30. december 2019
Info
 
Sideantal

103

Udgivet

2019

ISBN

978-87-26-31646-9

Originaltitel

Eine Art Bescherung, oversat af Inge Nissen

Udgave

1. e-bogsudgave

 

Siegfried Lenz er et af de helt store navne i tysk litteratur efter Anden Verdenskrig — han bliver ofte nævnt i samme åndedræt som Nobelpristagerne Heinrich Böll og Günter Grass. International berømmelse fik Lenz med sin roman „Tysktime“, hvor han udforsker sammenspillet mellem pligt og skyld under og efter krigsårene. Hans paradedisciplin var imidlertid ikke romanen, men novellen — en genre, som han mestrede som kun ganske få.

„Vinter- og julefortællinger“ er en samling af noveller, som Lenz skrev og publicerede mellem 1951 og 1975. På tysk blev samlingen udsendt i 2015, på dansk udkom den i 2018 og i år som e-bogsudgave. Samlingen indeholder ni fortællinger, hvor jævne mænd og kvinder er hovedpersonerne. Ikke noget med nisser, ikke noget med magiske hændelser, bare nøgen realisme. Når det er sagt, så er der alligevel julens magiske stemning over fortællingerne: I samlingens første novelle „Miraklet“ møder læseren to fanger, som glæder sig til jul, og som gerne vil holde den i frihed: „… alle væsener skal være glade på denne årstid … vi vil skaffe os glæden det eneste sted, den findes, nemlig ude i friheden. Vi tager orlov juleaften.“ De to kommer med en genial plan og det lykkes for dem at narre vogteren på en uhørt måde, så de kan snige sig væk og nyde nogle hyggelige juletimer.

Scenariet for de to næste fortællinger, „Jul i barakken“ og „Overraskelsen“, er henholdsvis en opsamlingslejr for flygtninge og en barak for hjemløse. Begge historier handler om, hvordan småting, et stykke kul for at skabe lidt varme eller en lille opmærksomhed, kan lyse op i mørket og sprede juleglæde.

Og så er der en række fortællinger, bl.a. „Isfiskeri“ og „Mederne“, hvor forfatteren tager læseren med til sin gamle hjemstavn i Masurien i Østpreussen — og til de vinterlige glæder og farer ved de Masuriske Søer.

I „Julemænd“ får en krigsveteran arbejde som julemand. Allerede hans første kunde er en gammel kendt fra krigen: hans tidligere oberst, der stadig har et slags julemandstraume efter en hændelse med en udklædt julemand i deres kompagni. Og veteranen har heller ikke glemt episoden, som han oplevede på nærmeste hold.

Den tyske originaltitel af Siegfried Lenz’ novellesamling med vinter- og julehistorier er „Eine Art Bescherung“ — en form for gaveuddeling. Titlen hentyder til de særlige omstændigheder, som i hver novelle gør det svært eller næsten umuligt at holde en normal jul — det kan i bedste fald blive til noget, som nogenlunde ligner. Det lykkes imidlertid for karaktererne at indrette sig sådan, at de kan holde en mindeværdig jul. Siegfried Lenz’ samling er i hvert fald ikke kun en form for litterær julegave, den er den ægte vare.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter