0 kommentarer

Monsieurs monologer af Adda Djørup

af d. 23. september 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

71

Udgivet

2005

ISBN

87-638-0086-1

 

Nogen gange griber man gysende ud efter noget nyt, fordi der er en sjov mand på omslaget. Og nogen gange er det faktisk smart at lade sig lokke af udseendet. I dette tilfælde er Adda Djørups debutsamling ikke bare sjovt pakket ind. Den er legende, underholdende og til tider direkte smuk. Som her, hvor man kan lade sig lokke af toner fra “Visen om den døde Libelle”:

“Var hun ikke enkel, vakker, skøn – var hun ikke?
O, smallivet jakobsstige, mærkelige drøm.
Den listige Libelle 1000 gange død på mosset bred
aldrig mere kjolehvid og snaps og krebsegilde.

Men elver-ørn og skovidyl skal ikke glemme
bregne anemone kantarel.”

Sjældent har jeg savnet et (indbildt?) idyllisk Sverige med hvidklædte børn og grønne enge så stærkt, som da jeg læste ovenstående. Men det skønpoetiske er ikke det, der vejer tungest i digtsamlingen. Digtenes hovedperson er om ikke Gud så én med ambitioner i den retning. Verdner skabes og rives ned igen. Ord for ord. Idé for grille.

Lige som man sidder og rynker pande og forsøger at trænge ind i digtene for nu at vise, at man ved, det er alvor, vælter næste digts overgearede fjolleri ens forventninger til højstemt poesi. “Auf Deutch erklären” tager udgangspunkt i første vers af den gamle slager “Lili Marleen” og svarer sangen på et tysk-dansk, man ellers kun hører blandt pjattede gamle venner:

“Und die nette (Ich nenne ihn Marlenchen)
– jetzt muss sie seine fine tænder
auf ærgrelse auf Wiedersehen sagen.”

Vores fortæller, som komisk overvurderer sit skoletysk, virker nærmest blasfemisk i sin uærbødige omgang med et klenodie. Midt i alt det gakkede ligger alvoren imidlertid og lurer. Digtet bygger over en sang om krig og kærlighed og udpensler, at også Lili forgår.

Digtene bevæger sig mellem sjov og alvor. Ligefremhed og det rene volapyk. Man kan vælge at dykke ned og forsøge at snuse sig frem til, hvad digtene vil, eller man kan lade sig underholde af de umiddelbare ordbilleder:

“Så nær-bort marcherer standurets sving-sving”

Tag Monsieur med hjem og lad ham snakke. Du ender måske med at komme i godt humør af en stemningsskabende og sjov fortæller, der simpelthen ikke kan lade verden gå sin egen gang.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter