0 kommentarer

Sandhedens fjer. Lette historier af Peter Mouritzen

af d. 24. september 2005
Info
 
Sideantal

105

Udgivet

2005

ISBN

87-638-0190-6

 

Disse 11 noveller oser af fortælleoverskud og en spurtende fantasi. Historierne er vilde og blodige, og det er godt. Der er imidlertid tilført en knivspids talesprog for meget til, at man lader sig forføre helt. En skarpere pen og en opstramning på det forklarende ville have klædt det uhyrlige i historierne. Det lettere snakkende fjerner dog ikke opmærksomheden alt for meget fra hovedsagen, nemlig det eventyrlige, og ”Sandhedens fjer” bør læses for det overraskende og groteske.

Novellen ”Jokeren fra Jammerbugten” er en af de rigtig vellykkede noveller. Den er grotesk, hovedpersonen står knivskarpt, og efter endt læsning bliver den hængende og dingler i baghovedet. Kyhn er en pensioneret selvstændig med hang til practical jokes. Manden er kynisk og ubehagelig og har et træls syn på andre mennesker. Her om den afdøde hustru:

”Pauline var jomfru. Nu er hun død. Alt er igen tilladt. Jeg var lidt af en spradebasse som ung. Strandløve. Jagtede piger i bikini. Itsi-bitsi-teenie-weenie- yellow-polka-dot-bikini. Det var før jeg blev domesticeret. Fik halsbånd på. Ligesom Vagabonden. Man betaler en høj pris for Mylady. Det er ikke bare kødbollen. Det blev til villa, vovhund og vegetarmad. Nu vil jeg have kød.”

Kyhn laver et ubehageligt trick med en ung præst, han møder i Spanien. Hjemme igen inviterer præsten på middag, og Kyhn dukker op i forventningen om gengæld men uden tiltro til præstens evner i den retning. Præsten og måltidet viser i sig imidlertid at være noget helt andet, end Kyhn og læseren havde forventet.

Novellen ”Kvinden der skulle forkæle sig selv” er et meget godt billede på novellernes opbygning. På 4 ½ side luller en tilsyneladende almindelig historie læseren ind i en forvisning om, at alt er godt for så at tage en helt uventet drejning. Det kan godt være, at samlingens undertitel er ”- lette historier”, men der er ikke noget let over slutningerne.

”Sandhedens fjer – lette historier” bør læses som snacks. Lidt af gangen og som ren hygge.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter