0 kommentarer

Metropolis af Philip Kerr

af d. 31. maj 2019
Info
 
Sideantal

312

Udgivet

2019

ISBN

978 87 7007 148 2

Originaltitel

Metropolis - oversat af Ole Steen Hansen

Udgave

1. udgave

 

Sjældent er en anmeldelse skrevet med større tristesse. En gråmeleret følelse af forladthed. Følelsen af at tage afsked med en nær og kær ven, som man ved, man aldrig skal se igen.

”Metropolis” af den fremragende britiske forfatter Philip Kerr blev hans sidste, før canceren i marts 2018 åd ham mange år for tidligt. Romanen udgør fjortende og afsluttende bind i Kerrs prisbelønnede Berlin Noir-serie om den hårdkogte strømer Bernie Gunther, hvis hjerte banker for samfundets svageste – samt en dygtig tår over tørsten og en tur i høet med en laber Fräulein.

Ingen, ej heller hans tyske modstykke Volker Kutscher, kan som Kerr mane den ægte berlinerstemning frem. Alle detaljer er minutiøst genskabt og serveres med generøs elegance: De rigtige cigaretmærker, automobilerne, gadebelysningen, sproget, stemningen, samtaleemnerne, personerne.

Her i 1928 er en højtråbende politiker ved navn Adolf Hitler ved at bryde igennem. Hans dresserede abe, Goebbels, høres som et svagt ekko. Jødehadet blomstrer. Men vores helt Gunther er endnu ikke rigtigt bekymret for de kyniske politikere. Han er langt mere optaget af, at han nu endelig bliver optaget som medlem af Mordkommissionen i den tyske metropol, Berlin – altså som kriminalefterforsker.

Og der er nok at efterforske. Hele to serier af drab plager den hårdt prøvede hovedstad: Unge prostituerede får knust hovedet og skalperes efterfølgende. Forkrøblede krigsveteraner skydes i panden på klos hold, hvorefter morderen efterlader en karakteristisk souvenir.

Mange både i og uden for korpset mener imidlertid, at morderne gør samfundet en tjeneste. Berlin er ved at sande til i ludere og tiggere, homoseksuelle udskejelser og perverse kabareter, kokain i endeløse baner. Alverden valfarter til Berlin for at deltage i orgiet.

Men Gunther og hans retsindige, jødiske chef Bernhard Weiss nægter at ligge under for folkestemningen. De vil til bunds i de modbydelige forbrydelser, vel vidende, at det kan koste dem mere end jobbet.

Med ”Metropolis” inviterer Kerr os med tilbage til udgangspunktet, hvor serien og Bernie Gunthers karriere tager fart. Forlaget Modtryk antyder rimeligt nok, at nye læsere kan starte her, men jeg vil stadig anbefale at hoppe ombord i ”Martsvioler”, der indledte serien tilbage i 1989. ”Metropolis” er måske nok den første i kronologien, men ikke den største, når det kommer til kvaliteten. Om end rigeligt god alligevel.

Auf Wiedersehen, Bernie. Philip, we’ll meet again, don’t know where, don’t know when.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter