0 kommentarer

Verdenssamleren af Ilija Trojanow

af d. 28. november 2011
Info
 
Sideantal

432

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7973-436-4

Originaltitel

Der Weltensammler

 

Spraglet som et tæppe vævet af al Orientens farverige visdom, svært fordøjelig som en friskslagtet elefantbøf, dybt original. “Verdenssamleren” kræver meget af sin læser, men giver endnu mere, hvis man lader sig (for)føre ud på de vilde vover med åbent sind.

Bogens tre dele er en fri fortolkning af den berømte, britiske opdagelsesrejsende Richard Francis Burtons (1821-1890) fantastiske liv og rejser. Delvis fortalt af hans indiske tjener, arabiske venner og lune, afrikanske hjælper. Vi følger Burton blandt hinduer i Britisk Indien og muslimer på den anden side af Indus-floden i det nuværende Pakistan. På ny blandt muslimer i Arabien, hvor han ligefrem konverterer til islam, og blandt de brogede folkeslag i Afrika. Overalt lærer den usnobbede, handlekraftige og nysgerrige Buron sig de lokale sprog og skikke, indlever sig i og reflekterer over de forskellige religioner og udforsker landenes fysiske såvel som mentale karakteristika.

Så meget går han op i assimileringen, at da britiske soldater pågriber ham forklædt til uigenkendelighed som persisk købmand, underkaster han sig tortur uden at røbe sin identitet. Både for ikke at ødelægge sit dække, der tillader ham at infiltrere fjendtlige oprørere, og fordi han simpelt hen finder det uværdigt at lade sig knække af sine kyniske og bornerte landsmænd.

Som sheik Abdullah, gavmild læge fra Hindustan, besøger han islams helligste byer, Medina og Mekka, hvilket er de færreste vantro forundt. Han cirkulerer de obligatoriske syv gange rundt om selve kabaen i Mekka og gribes af troen. En interessant betragtning: “Ingen anden tradition har skabt så smukt et sprog for det uudsigelige… i islam kan man leve værdigere end i kristendommens skyldbetyngede, glædesløse dyb.” Senere drikker han vand fra en hellig kilde i byen og finder smagen fad. Det får ham til at overveje, om troens ydre symboler ikke blot er opfundet til folk, der ikke kan finde gud af egen drift.

Bogens tredje og sidste rejse starter på Zanzibar og har som mål at finde selve Nilens udspring. Det bliver en frustrerende og farefuld færd, som kræver utallige ofre og giver et spændende indblik i, hvor hårdt de ambitiøse europæere måtte arbejde for at farvelægge de hvide pletter på datidens landkort.

“Verdenssamleren” er et lille mesterværk, som til overflod er flot oversat. God rejse!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter