0 kommentarer

Sagen Vaterland af Volker Kutscher

af d. 10. juni 2015
Info
 
Sideantal

626

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-33053-1

Originaltitel

Die Akte Vaterland

 

En mand findes druknet. I en vareelevator uden vand. Et stik i hans hals tyder på, at han også er blevet forgivet, men det gør jo ikke sagen mere oplagt.

Året er 1932, byen hedder Berlin, og vareelevatoren befinder sig i det enorme underholdningspalads, Haus Vaterland, på Potsdamer Platz. Den egenrådige kriminalassistent Gereon Rath og hans forlovede Charly (Charlotte) er blandt de politifolk, der sættes til at opklare det særprægede mord.

Volker Kutscher gebærder sig som en ål i mudder i den såkaldte Berlin Noir-genre, hvor Philip Kerr er den ubestridte mester. Kriminalitet i Berlin i mellemkrigsårene, ofte begået i ly af nazisternes forestående magtovertagelse, er taknemmeligt stof, og den farverige rigshovedstad danner et perfekt bagtæppe for de blodige scenerier.

Den myrdede var spiritushandler og havde tidligere haft gang i noget fusk med kvaliteten af sine varer. Måske omgikkes han endda et af Berlins brutale forbrydersyndikater. Men Rath tror ikke på, at simpel svindel ligger til grund for mordet. Især ikke, da det viser sig, at flere andre er omkommet på samme mystiske vis.

Sagen fører Rath til Masurien, på det tidspunkt også kaldet Østpreussen, hvor begejstringen for hagekors og strækmarch er langt større end i Berlin. I denne enklave mellem Tyskland og Polen må Rath sande, at han er på udebane, og at respekten for en storbystrømers liv kan ligge på et meget lille sted. En brunskjortet SA-deling befolket af hjernelamme bøller med hænderne siddende løst skal vise sig at blive det mindste af hans problemer.

Mens Rath kæmper for sandheden – og for sit liv – langt østpå, afsættes hele politiledelsen, bl.a. den jødiske vicepolitidirektør Weiss, hjemme i Berlin. Et kup er undervejs. Og internt i korpset er der brådne kar, som forpurrer opklaringen af den spegede sag. Flere mennesker må lade livet.

“Sagen Vaterland” er Kutschers fjerde krimi med en stædig og storrygende Gereon Rath i en markant hovedrolle. Tidsbillederne fra datidens Tyskland er forrygende, på højde med selveste Kerr, men Kutschers plots er mere vildtvoksende, knapt så stringente. Over 600 sider er for meget, men pokkers underholdende er det alligevel.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter