0 kommentarer

Oostende 1936 : Stefan Zweig og Joseph Roth : sommeren før mørket faldt på af Volket Weidermann

af d. 31. marts 2019
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

195

Udgivet

2019

ISBN

978-87-406-5175-1

Originaltitel

Oostende.1936 - Sommer der Freundschaft (oversat af Lone Østerlind)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Europa 1936.

Hitler er kommet til magten i Tyskland et par år før og 2. verdenskrig lurer lige om hjørnet.

I den belgiske Oostende lader beboerne og gæsterne som om alt er normalt. Byen er fyldt med historie og glamour og det er måske derfor de to jødiske, østrigske forfattere Stefan Zweig og Joseph Roth mødes her for at feriere, socialisere og for at kunne skrive i fred og ro.

Joseph Roth er alkoholiseret og fattig mens Zweig har væsentligt flere penge og ingen problemer med at styre sig med alkoholindtaget.

Sommeren 1936 starter med dejligt vejr og gamle venners selskab. Som sommeren går forlader flere og flere kunstnere Tyskland på grund af Hitlers styre og det kaster en mørk skygge over feriebyen.
”Oostende 1936” handler om sommeren 1936 i badebyen Oostende.

Bogen følger Zweig og Roth i deres hverdag og om hvordan deres hverdag besværliggøres fordi de er jøder.

På papiret har denne roman alt hvad der skal til for at være en god historie – spænding, relevans og interessante personportrætter.

Desværre fungerer den ikke helt så godt når man sidder og læser bogen.

Et eller andet sted virker handlingen underligt konstrueret. Der er henvisninger til forfatternes bogudgivelser, til dele af deres privatliv, men det virker bare ikke overbevisende. Som om der er forsøgt at skrive en roman over informationer man har slået op i et leksikon, man kommer aldrig for alvor ind under huden på de to hovedpersoner, der bliver krattet i overfladen, men det er også det hele. Hvis man i stedet havde valgt at skrive en reel biografi og ikke en roman havde fortællingen nok fungeret bedre for denne anmelder.

På plussiden må jeg dog sige, at forfatteren må have gjort et grundigt forarbejde og at forfatteren faktisk godt KAN skrive. Det trækker bare ned at hele setuppet virker lidt konstrueret og at materialet havde egnet sig bedre til en reel biografi.

3 stjerner for en lidt slatten læseoplevelse af en bog, der er godt tænkt men egentligt ikke særlig godt udført.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter