0 kommentarer

Goldstein af Volker Kutscher

af d. 18. august 2013
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

634

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7122-075-9

Originaltitel

Goldstein

 

Kriminalromaner, der foregår i mellemkrigstidens Tyskland, sælger godt i disse år. Philip Kerrs elegante Berlin Noir-serie topper hitlisterne, men også Marek Krajewski og Volker Kutscher har god succes.

Kutschers serie med kriminalassistent Gereon Rath i hovedrollen er i bind 3, “Goldstein”, nået frem til det herrens år 1931. Et år, hvor de hidtil latterliggjorte nazister med ét viste sig bedre organiserede og langt dristigere, end nogen havde regnet med, men hvor deres SA-tropper endnu fremstod mere som pøbelvælde end som en kommende regerings forlængede arm.

Som hos Kerr tager Kutschers krimier udgangspunkt i berlinerpolitiets hovedkvarter, og historiske politikoryfæer som Weiss, Gennat og Nebe indgår aktivt i handlingen. At begge forfattere benytter sig af dette kneb, er fuldt forståeligt, da det forlener begivenhederne med en næsten dokumentarisk troværdighed.

En ung indbrudstyv styrter i døden, og og tyder på, at en politimand er skyld i dødsfaldet. Tyvens makker, en purung pige, har overværet optrinnet og flygter over hals og hoved. Hun jages nu både af det regulære politi og af en mystisk organisation med mægtige ressourcer.

Samtidig ankommer den amerikansk-jødiske gangster Abraham Goldstein til Berlin. Gereon Rath sættes til at overvåge ham, men må hurtigt sande, at det er som at holde styr på en sæk lopper. Topfolk fra to af Berlins rivaliserende forbryderimperier bliver skudt, og også en SA-mand må lade livet. Men er det Goldstein, der står bag de koldblodige henrettelser?

Raths kæreste Charly (Charlotte) bliver rodet ind i sagen med den flygtede tyvetøs. En tilsyneladende banal sag, der pludselig eksploderer i hovedet på hende. Og Rath er ikke til megen hjælp, tværtom, for han har svært ved at kapere Charlys utidige hjælpsomhed over for den unge kriminelle pige.

Det er en farlig røverhistorie, Kutscher har banket sammen. Vældigt underholdende, men en kende vildtvoksende og usandsynlig – og alt, alt for lang i spyttet. De mere end 600 sider og utallige medvirkende kunne snildt være kogt ned til det halve.

For læsere med hang til mellemtidskrimier og fed berlinerstemning vil “Goldstein” dog være gefundenes Fressen. Personligt foretrækker jeg Philip Kerrs mere skarpskårne og hårdkogte noir-serie, men vil alligevel nok give Kutschers to første bind med Gereon Rath en chance ved lejlighed. Mon ikke Rath, den retskafne træmand, geråder ud i nye sammenstød med de fremstormende nazister…

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter