0 kommentarer

Mediatropolis af Freddy E. Silva

af d. 4. september 2012
Info
 
Sideantal

356

Udgivet

2012

ISBN

978-87-92728-11-1

 

Vi befinder os i 2060. Nicholas er en tidligere soldat, der nu arbejder som sikkerhedsvagt og er gift med advokaten Liza. En dag kommer han hjem og finder hende død – myrdet – og før han ved af det, er han blevet dømt for mordet.

Nicholas bliver smidt i fængsel, hvor han ender som spiller i det populære FuldMetal. Et spil hvor fanger, som er dømt for alvorlige forbrydelser, kæmper i hold mod hinanden i en enorm arena. Målet er at vinde – midlet er ligegyldigt, og mange fanger dør under kampene.

FuldMetal er sponseret af GigaMedia, en kæmpe mediekoncern for hvem profit er alt. De giver seerne, hvad seerne vil have – og de vil have porno, død og vold ligesom de gamle romere.

Historien virker inspireret af Stephen Kings ’Den løbende mand’, som også introducerer et tv-show, hvor du enten vinder en masse penge eller dør i forsøget. Bogen blev filmatiseret i 1987 med Arnold Schwarzenegger, om end næsten alt andet end titlen og idéen om tv-showet blev Schwarzeneg-iseret.

Freddy E. Silva forener i sin roman elementer fra de to udgaver af Kings fortælling, den sociale indignation og advarslen om mediernes stigende magt fra romanen; og soldaten der kæmper mod en uretfærdig dom og søger sandheden i et hæsblæsende action-drama fra filmen.

Førstnævnte er det, som fungerer bedst hos Silva, og jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet, når han introducerer programmer som ’Amandas celle’, med en dum blondine der har begået mord for at få sit eget reality-show sendt fra sin fængselscelle, hvor hun underholder masserne med kommentarer som “Der er både gode og dårlige ulemper” og mener, at Cæsar var præsident for Europa i gamle dage. Men Silvas tanker om mediernes magt i dag, hvor hjernetomme reality-shows tiltrækker flere og flere seere, og hvor børn er fans af ’Paradise Hotel’ og ser op til Amalie Szigethy, er tankevækkende og bør få læseren til at gribe i egen barm.

Hvad angår action-delen er plottet sammenhængende og veludført. Til tider syntes jeg, det blev lidt langsommeligt at læse om selve FuldMetal kampene, men trådene med Nicholas kone, drømmen om flugt og hævn og ikke mindst forbindelsen til sikkerhedsvagten Sam, der via Nicholas skæbne får øjnene op for sin egen, er vellykkede.

Mod slutningen accelererer spændingen, samtidig med at de bagvedliggende lag kommer mere frem, og det lykkes for Freddy E. Silva at samle alle tråde på tilfredsstillende og overbevisende facon.

Silva kender sine klassikere, og jeg kom til at tænke på både ’1984’ og ’Bladerunner’ i det fremtidssamfund, han ser for sig. Stemningen i storbyen er dyster, og blandt befolkningen synes ingen at interessere sig særligt for hinanden. Menneskeligheden smuldrer, og laveste fællesnævner råder. Det beskriver Silva rigtig godt.

Alt i alt er her tale om en vellykket debut, og er man til fremtids-thrillere fyldt med action, så er Freddy E. Silvas ’Mediatropolis’ et godt bud.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter