0 kommentarer

Et hus er mere end en ting (Det uperfekte menneske 3) af Jørgen Leth

af d. 4. september 2012
Info
 
Sideantal

241

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-07115-3

 

Der er flere grunde til, at man bør læse ‘Et hus er mere end en ting’.

Det kunne f.eks. være for få beskrevet jordskælvet på Haiti indefra. Høre om en stille, smuk dag, der pludselig blev starten på et langt mareridt. En ulykke hvor Jørgen Leth ikke blot mistede sit smukke hjem og de fleste af sine ting, men også en daglig rutine, en base, en arbejdsplads for sine ansatte og mange af de glæder og oplevelser, der gjorde ham til et helt menneske på det tidspunkt.
Leths tredje del af hans selvbiografi beskæftiger sig blandt andet med Haiti i tiden efter skævlet. Leth beskriver både sin egen oplevelse af ulykken og de rædselsfulde døgn, der følger inden han kan komme væk derfra. Men også nødhjælpen, mediedækningen, genopbygningen og den politiske situation.
Leth beskriver Haiti og de lokale meget ærligt, og med en blanding af nøgternhed og varme hører vi om et samfund med meget kærlige mennesker, der samtidig har en kultur, som afviger en del fra, hvad vi (danskere) ville finde normalt.

Det kunne f.eks. også være for at høre en nydelig beretning om et menneske, der er slået helt tilbage og langsomt begynder at bevæge sig fremad. Om en mand, der har mistet lysten til livet for en tid, hvor end ikke sex kan vække Leth til live. Ganske langsomt rejser han sig igen. Han tvinger sig selv til at gå morgenture, han begynder at besvare sin mails, han køber sig fattig i en Armani-forretning, han nyder udsøgte måltider, han tager sin kvinde mens hun snakker i telefon og han begynder små småt ikke kun at få lyst til livet igen, men også at skrive og lave film igen.
Det er en lang og tung proces at rejse sig, hvis man er væltet. Jørgen Leth gør det på sin egen måde og også dette byder denne bog på.

Det kunne også blot være for at nyde at læse om Jørgen Leths måde at sanse, tænke og opleve verden på, hvor intet er privat for læseren. Det er altid en fornøjelse at læse, hvordan Jørgen Leth beskriver råvarer, hvordan han forbereder sig til Tour de France og studerer hver detalje af landet med største opslugthed, hvordan han kigger begærligt på kvinder og bare er til. Men indtag af potensmidler, depressive huller i livet og en tilstand af svaghed, hvor andre må tage sig af én, er ligeledes sider af Jørgen Leth.
‘Et hus er mere end en ting’ giver et nuanceret billede af Haiti og af mennesket Jørgen Leth, og gør det som sædvanlig gennem et skønt sprog.

Der er flere grunde til at læse denne bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter